Consilierul prezidenţial Dan Mihalache susţine modificarea legislaţiei astfel încât Strategie naţională de apărare, pe care preşedintele Iohannis o va prezenta astăzi în Parlament , să se numească Strategia naţională de securitate.
Într-o postare pe Facebook, Dan Mihalache a anunţat că preşedintele Iohannis, va vorbi astăzi în fata Camerelor reunite ale Parlamentului Romaniei despre Strategia Nationala de Aparare pe care şeful statului a intitulat-o „O Românie puternică în Europa și în lume”.
"A fost un privilegiu să prezint acest document, împreună cu ceilalţi colegi, reprezentanţilor diplomatici ai statelor membre NATO si UE", a completat consilierul prezidenţial.
Postarea sa a atras comentarii în care Dan Mihalache este întrebat care este raţiunea pentru care este folosit conceptul de "apărare" şi nu cel de "securitate"?. "Aşa este legea", a răspuns consilierul prezidenţial.
"Mi se pare un concept perimat, care nu reflecta adevarul si care nu inglobeaza toate realitatile redate in continut.. Si, in opinia mea, dezvolta un paradox: un presedinte ales intr-un mod cat se poate de european (fiind o expresie vie a spiritului european din fiecare roman).. opereaza (circumstantiat de legi preexistente mandatului sau) cu concepte dezvoltate si implementate de nostalgicii perioadei comuniste. Este doar o opinie", a fost un alt comentariu.
"Sunt perfect de acord....De aceea se impune o schimbare în legislaţie", a răspuns Dan Mihalache.
Conform Legii 473/2004 privind planificarea apărării, principalele documente care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional sunt: Strategia naţională de apărare şi Programul de guvernare.
Acelaşi act normativ prevede că planificarea apărării se realizează pe baza deciziilor politice ale Preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului României, precum şi a măsurilor şi acţiunilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au răspunderi în domeniul apărării.
Strategia naţională de apărare a României este documentul de bază care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional. Preşedintele României, în termen de cel mult 6 luni de la data depunerii jurământului, prezintă Strategia naţională de apărare Parlamentului, care o dezbate şi o aprobă, prin hotărâre, în cadrul unei şedinţe comune, mai prevede legea 473/2004.
Pe de altă parte, Legea 415/2002 vorbeşte despre strategoa de securitate naţională. Astfel, conform acestei legi, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) are printre atribuţii: analizează şi/sau propune, potrivit legii, promovarea: strategiei de securitate naţională a României; strategiei militare a României; strategiilor de ordine publică şi siguranţă naţională ale României, în raport cu răspunderile instituţiilor abilitate; datelor, informărilor şi evaluărilor furnizate de serviciile de informaţii şi de celelalte structuri cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale;
Săptămâna trecuă, Senatul a adoptat în calitate de Cameră decizională un proiect de lege privind planificarea apărării în care se foloseşte tot sintagma Strategia naţională de apărare.
Conform acesti proiect, "planificarea apărării se realizează pe baza deciziilor preşedintelui României şi Guvernului României, cu avizul CSAT, potrivit legii, şi aprobarea Parlamentului, după caz, precum şi a măsurilor şi acţiunilor întreprinse la nivelul celorlalte instituţii publice, care, potrivit legii, au atribuţii în domeniul apărării".
Proiectul mai prevede că preşedintele ţării, în cel mult 6 luni de la depunerea jurământului, prezintă în Parlament Strategia naţională de apărare a ţării, care se dezbate şi se aprobă în şedinţa comună a celor două Camere. Preşedintele poate iniţia procesul de modificare a Strategiei, pe perioada valabilităţii acesteia – durata unui mandat prezidenţial, dacă intervin modificări ale mediului de securitate.
Acest proiect de lege se află la promulgare.