Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a dat azi publicităţii sumele ce au fost virate în conturile a şase partide, conform prevederilor Legii 334/2006.
Astfel, suma totală, de peste 100.000 de euro (464.644 lei) , repartizată celor şase partide pe luna iunie, se împarte astfel:
Partidul Social Democrat – 167.792,84 lei
Partidul Național Liberal – 200.948,99 lei
Partidul Conservator – 16.308,77 lei
Uniunea Națională pentru Progresul României- 7.672,36 lei
Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat- 1.413,12 lei
Partidul Poporului – Dan Diaconescu- 70.507,92 lei
Conform legii 334/2006, subvenţia de la bugetul de stat se acordă în funcţie de numărul de voturi primite la alegerile parlamentare şi locale.
Legea mai prevede că 75% din bugetul anual acordat partidelor politice vor fi împărţite partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi primite la alegerile parlamentare, respectiv media voturilor valabil exprimate pentru Camera Deputaţilor şi Senat, dacă au realizat pragul electoral. Restul, de 25%, va fi împărţit partidelor politice, proporţional cu numărul de voturi valabil exprimate, primite la alegerile locale pentru alegerea consilierilor judeţeni şi consilierilor din cadrul municipiului Bucureşti, dacă au obţinut cel puţin 50 de mandate de consilier judeţean şi de consilier din cadrul municipiului Bucureşti.
În cazul alianţelor politice sau electorale, subvenţia se va împărţi, potrivit înţelegerii, între membrii alianţei sau, în lipsa unei înţelegeri, după numărul de mandate obţinute.
Actul normativ stabileşte că partidele politice primesc anual subvenţie de la bugetul de stat, iar suma alocată nu poate fi mai mare de 0,04% din veniturile prevăzute în bugetul de stat.
Pentru partidele politice care promovează femei pe listele electorale, pe locuri eligibile, suma alocată de la bugetul de stat va fi majorată proporţional cu numărul mandatelor obţinute în alegeri de candidaţii femei.
Subvenţia de la bugetul de stat se varsă lunar în contul fiecărui partid politic, prin bugetul Autorităţii Electorale Permanente, şi se reflectă distinct în evidenţa contabilă a partidelor politice.