Liberalii nu au mai discutat astăzi cu ambasadorii străini despre moţiunea de cenzură, aşa cum anunţa prim-vicepreşedintele PNL, Mihai Răvan Ungureanu, ci despre proiectul partidului privind introducerea votului prin corespondenţă şi reglementări similare existente în alte ţări.
Prim-vicepreşedintele PNL, Mihai Răzvan Ungureanu, anunţat ieri că o delegaţie a PNL se va întâlni astăzi cu mai mulţi reprezentanţi diplomatici pentru a discuta moţiunea de cenzură.
"În ceea ce privește relațiile pe care partidul nostru le are cu reprezentanții diplomatici din România, vă anunț că mâine, la ora 16,00, o delegație a PNL se va întâlni cu o parte din ambasadorii acreditați la București pentru a detalia motivele şi conţinutul moţiunii de cenzură", a declarat Ungureanu, susţinând că votul prin corespondență este un "motiv temeinic" pentru un astfel de demers.
Discutarea unei moţiuni de cenzură cu ambasadorii străini ar fi fost o premieră în peisajul politic românesc, după cum a semnalat mariustuca.ro.
Numai că, potrivit comunicatului oficial dat astăzi de PNL după întâlnirea cu ambasadorii, discuţiile s-au axat pe alte teme: propunerea legislativă a PNL privind introducerea votului prin corespondență și un schimb de opinii în legătură cu legi electorale similare în alte țări.
„PNL a făcut o prezentare a variantei de lege privind votul prin corespondență depusă în Parlamentul României și a principalului motiv care a stat la baza acestui demers: asigurarea dreptului deplin la vot al tuturor cetățenilor români.De asemenea, s-a discutat despre legi similare existente în țări cu o democrație consolidată, unde milioane de cetățeni reușesc să voteze chiar dacă sunt departe de țara lor natală”, se arată în comunicatul PNL.
Liberalii au stabilit, totodată, mecanisme de consultare periodică între PNL și reprezentanții diplomatici acreditați la București în vederea îmbunătățirii legislației electorale.
“Partidul Național Liberal își dorește o corectă informare a tuturor asupra intenției introducerii votului prin corespondență. Este inadmisibil să se mai repete situații precum cele create la alegerile prezidențiale din 2014, când zeci de mii de români au stat la cozile umilinței pentru a-și exercita dreptul fundamental la vot”, mai precizează PNL.
Comunicatul nu precizează câţi ambasadori au fost prezenţi la întâlnirea cu delegaţia PNL, deşi MRU anunţa ieri că vor veni 12 reprezentanţi diplomatici, inclusiv al SUA.