Durere de mijloc (șale). Ca să nu te doară mijlocul la secere, să nu înfigi secera în pământ și să nu ciocnești sau să mănânci ouă roșii în ziua de Paști.
Durere de picioare. Să nu mănânce nimeni ținând strachina pe genunchi sau pe braț, că îl vor durea picioarele.
Friguri. Nimeni să nu bea apă după ce a mâncat castraveți sau poame verzi. Să nu mănânce ouă roșii în prima zi de Paște. Să nu bea apă după ce a mâncat pește. Să nu se scalde până n-a mâncat caș dulce. Să nu stea cu capul la soare, primăvara.
Gâlci. Ca să nu capeți gâlci, trebuie să nu mănânci gheață sau zăpadă. Să nu coci sau să nu fierbi ouă în ziua de Paști. Să nu mănânci mămăliga de pe făcăleț. Bărbatul să nu umble legat la gât cu o basma.
Gușă. Spre a fi ferit de gușă, trebuie să nu bei dintr-un loc sau sintr-o cofă unde sunt lătăuși (larve de țânțari). Copilul să nu mănânce coaja de mămăligă de pe ceaun sau de pe făcăleț. Femeia însărcinată să nu treacă peste proțap, căci copilul ce va naște va avea gușă.
Guturai. Ca să nu te umpli de guturai, să nu cerni făină în pat. Să nu calci în spurcăciuni sau în urină. Aceeași credință o au și cehii.
Insomnie. Să nu uiți lingura în oală seara, căci n-ai să poți dormi. Să nu dai, seara, foc unui vecin, căci dai somnul celor din casă. Să nu te speli de unde a băut calul, că piere somnul. Să nu mănânci carne de privighetoare, că-ți piere somnul. Să nu împrumuți cuiva sita, seara, căci nu va putea dormi copilul.
Junghi. Ca să nu capeți junghiuri, nu lăsa culcată pe pat furca din care torci. Nu lăsa să stea în casă fusul gol. Nu te juca cu frigarea. Nu mânca mămăligă de pe custură.
Măteață. Ca să nu faci mătreață, trebuie să nu te lai în săptămâna brânzei sau într-o duminică. Să nu faci leșie cu cenușă de știuleți.
Miros în gură. Când auzi întâia oară pupăza, și ești nemâncat, te-a spurcat și tot anul îți va mirosi gura a cuibar de pupăză. Să nu mănânci ouă în duminica Paștilor, căci îți va puți gura. Nu te scobi cu acul între dinți, căci capeți duhoare în gură.