Tradiții și superstiții. Animale. O căpățână de cal mort sau o căpățână de altă vită se pune, în mai tot cuprinsul țării românești, într-un par al gardului, spre a apăra casa de boală, de epidemii, de Iele, de făpturi și de tot felul de uneltiri diavolești. Datina aceasta este străveche și o găsim la mai toate popoarele din Europa. Romanii, după cum ne încredințează Pliniu, puneau în gard „o căpățână de iapă, nu de cal”.
Tradiții și superstiții. Animale. Se vede, cât de colo, că vechea credință despre hârca de cal, menită să apere casa, curtea și câmpul de uneltirile vrăjmășești ale demonilor, a degenerat întrucâtva. Gângăniile, fiind opera duhurilor necurate care trimiteau boala în oameni, în vite și în roadele pământului, s-a ajuns cu timpul să se întrebuințeze la romani hârca de cal numai pentru apărarea semănăturilor de aceste gângănii.
Tradiții și superstiții. Animale. Când are cineva dureri de cap, se spune în județul Dolj, se ia o hârcă de vită găsită, se sparge și se ia dinăuntrul ei un os care se poartă la gât timp de 9 zile. După aceea, se spală cu apă neîncepută și se leapădă într-o baltă, zicând: „Cum se leapădă osul, așa să se lepede dorul (durerea) din capul meu”.
Tradiții și superstiții. Animale. Osul de găsit (al unei vite crăpate) e bun de purtat pentru cotonogeală (jud. Brașov). Printr-un simbolism magic, se recomandă omului să poarte la el os de vită crăpată, ca să-i crape dușmanii. Balegă de cal sau de bou poartă oamenii ca amuletă, primăvara, ca să nu-i izbească și să-i schilodească caii lui Sân-Toader.
Tradiții și superstiții. Animale. Păr de urs să se poarte ca amuletă, pentru a fi scăpați de frică. Tot pentru frică, e bine să prinzi un șoarece, să-i scoți ochii și să-i porți ca amuletă la haină. Se folosește această amuletă și contra deochiului. Pentru a avea noroc în dragoste, e bine să porți la tine o aripă de liliac de noapte. Rușii poartă, pentru sănătate, un liliac de noapte uscat.
Tradiții și superstiții. Păsări. Capul de cuc este purtat adesea, în Bucovina, de către fete, care-l pun în sân, mai ales atunci când merg la joc, ca să fie dorite și așteptate cum e cucul. Tot un cap de cuc pun lăutarii la vioară ca să fie ascultat cu drag versul lor, după cum i-e drag lumii glasul cucului.
Tradiții și superstiții. Păsări. Un uliu împușcat și apoi răstignit pe poarta curții sau pe ușa grajdului îi apără pe săteni și vitele lor de rele. Pe pereții grajdurilor se răstignește o coțofană (țarcă), spre a apăra vitele de necuratul care, altminteri, ar veni să le muncească. Și în alte țări din Europa se țintuiește pe unul din pereții sau pe ușa staulului o coțofană, ca să apere vitele de boli, de muște, de șoareci și de strigoaice.