Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum poţi scăpa de friguri

14 Mar 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. Sfaturi băbeşti. Cum poţi scăpa de friguri

Magia imitativă asigură celor bolnavi leacuri populare, băbești, verificate de-a lungul a sute de ani, într-o vreme când medicina, așa cum o știm noi astăzi, era departe de a se inventa și-a progresa. Așa cum spunea Paracelsus, „natura a pus câte un semn în fiecare buruiană, ca să se știe la ce e bună”. Dar nu numai plantele au putere de vindecare. Cine și-ar închipui astăzi că un brotăcel mititel poate vindeca prin magie imitativă? Și totuși...

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. Deoarece broasca trăiește în bălțile și băltoacele infectate cu țânțari, provocatorii malariei, paludismului sau frigurilor, cum le zice românul, acest batracian e foarte adesea întrebuințat, în diverse chipuri, pentru alungarea acestei boli. Broasca, brotăcelul și broasca râioasă, joacă un rol mare în terapeutica populară, așa cum se va vedea.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. „Când vezi brotăcel întâia oară, primăvara, să-l săruți de trei ori pe spate și să-l dai peste cap, c-apoi nu mai ai friguri”. După alții: „Cel ce nu voiește să fie prins de friguri, să sărute un brotăcel pe pântec de trei ori”

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. O legendă spune că: „Brotăcelul e făcut din inelul Maicii Domnului. A avut Maica Domnului o veriguță – un inel – la capătul brâului și l-a prăpădit. Când s-a dus primăvara să-l caute pe unde l-a fost prăpădit, inelul s-a făcut albastru. Maica Domnului l-a luat și l-a sărutat: De-amu, zice ea, să rămâi între buruieni, că nu te mai iau! Și de aceea, brotăcelul când îl iei, îl săruți de trei ori și-l dai de trei ori peste umăr și de trei ori printre picioare”.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. O credință fără îndoială foarte veche: „Primăvara, cine vede vreun brotăcel prin iarbă, să-l prindă și să-l scuipe de trei ori în gură, apoi să-i dea drumul, fiind bine contra frigurilor”.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. Această credință exista și în Franța, în secolul al XV-lea: „Fernel, medicul regelui Henric al II-lea, pomenește de un leac popular pentru vindecarea tusei: se prindea o broască verde și i se scuipa în gură, apoi i se da drumul”. Acest leac îl recomanda acum nouăsprezece secole, și învățatul Plinius, iar mai apoi, câteva secole mai târziu, doftorul (empiric) Marcellus.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. Un alt leac contra frigurilor: „Trei broaște râioase se pun în rachiu; după ce pier, rachiul se bea, iar broaștele se aruncă zicând: Din vânt au venit frigurile, în vânt să se ducă!” Sau: „Se poartă la gât un brotăcel omorât în rachiu, iar rachiul se bea”.

Tradiții și superstiții. Magie imitativă. Friguri. La bulgari, se dă bolnavului de friguri să bea rachiu în care s-a omorât întâi o broască. La germani, frigurile se vindecă cu rachiu în care s-a pus praful din trei ficați de broască. În nordul Italiei, se crede că praful din șapte broaște jupuite, atunci când se ivește pe cer un curcubeu, au darul să vindece de friguri.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră