Ca să nu se molipsească cineva de la un bolnav la care se duce să-l vadă, e bine să dea cu mâna pe sub subțioară și să miroase. Dacă se vorbește de o boală a cuiva, ca să nu se mute boala la tine, pune mâna pe grumaz, apoi suflă și scuipă-ți în sân de trei ori.
Tot astfel, când se vorbește de „broască” (o umflătură sub limbă) ca să n-o capeți, se recomandă, în Banat, să te tragi de urechi și să zici „țâți”. Toate aceste practici au drept scop să alunge demonul bolii, fie prin mirosul nădușelii, fie prin scuipat etc.
Ca să nu se lipească bolile de cineva, să țină în casa lui un câine negru sau o pisică neagră. Dacă se înconjoară satul cu o brazdă trasă de un plug la care sunt înjugați doi boi, gemeni, se va depărta orice boală din sat.
Dacă este vreo boală prin țară, să iei tortul de învățătură (cu care s-a deprins să toarcă) al unei copile și să înconjuri casa de trei ori, ca boala să nu se poată apropia de acea casă.
Ca să nu te doară mijlocul, vara, la secere: să nu mănânci sau să nu ciocnești ouă roșii în prima zi de Paști; când auzi broatecul pentru întâia oară, primăvara, cântând, să te dai de trei ori peste cap; tot astfel, când vezi primul mușuroi de furnici, te dai peste cap peste ele; să te încingi cu o nuia de salcie de la Florii ori cu o ramură de cicoare, sau să pui în brâu un mănunchi de miriște.
Dacă vrea cineva să fie ferit de friguri și de dureri de cap peste an, se recomandă, în județul Tutova, următorul mijloc preventiv. Când vede pe câmp, primăvara, un mușuroi de furnici, să ia țărână din acel furnicar, s-o arunce peste cap și să zică de trei ori: „Să fiu iute și sănătos ca furnica până la vederea mușuroiului anul viitor!”. În județul Covurlui, se procedează astfel pentru a fi ferit de dureri de șale, la secere.
În județul Dolj, pentru a feri copiii de friguri, e obiceiul să li se dea să guste din agheasmă sau să li se strivească în frunte o furnică roșie de nisip. Când fulgeră pentru întâia oară: să te pleci jos și să iei cu ochii închiși paie, că sunt bune la durere de cap; sau: să te freci cu țărână la ochi, și n-o să te mai doară ochii; sau: să iei îndată gunoaie de jos și să le pui în apă, ca să te lai cu ele, dacă vrei să scapi de fulgerătură.