Tradiţii şi superstiţii. În ce zile nu se lucrează, de acum şi până la sfârşitul anului

04 Sep 2019 | scris de Dănuț Deleanu
Tradiţii şi superstiţii. În ce zile nu se lucrează, de acum şi până la sfârşitul anului

 La 28 septembrie se ține „Haritonul”, de teama bolilor și a nebunelii.

Ziua de 14 octombrie, consacrată Sfintei Paraschiva, numită de popor „Vinerea Mare”, se ține pentru dureri de cap și spre a fi ferit de boli, în special de ochi.

La 26 octombrie se serbează Sf. Dumitru, zi rea de lovituri. Cine lucrează de 8 noiembrie, consacrată Sfinților Mihail și Gavril, se va canoni grozav în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua Sfântului Andrei (30 noiembrie) e păzită cu multă frică. Cine lucrează în această zi se îmbolnăvește la Ignat, cu credința că l-a îmbolnăvit sfântul cu boala rea. Nu se poate vindeca bolnavul decât în ziua de Sfântul Andrei, descântându-i-se timp de un an.

Zilele de 4 (Sfânta Varvara), 5 (Sfântul Sava) și 6 decembrie (Sfântul Neculai) sunt numite de popor „Zilele bubatului” și se păzesc cu multă sfințenie, de teama vărsatului. Mai sunt ținute și pentru friguri.

În ziua de Sf. Spiridon (12 decembrie) nu se lucrează, fiind tare rău pentru lovituri.

Ziua de 20 decembrie – Sf. Ignat – când se taie porcul de Crăciun, femeile nu lucrează de teama bolilor și a loviturilor, de frică să nu „icnească” ca porcul, și să nu nască copii pociți.

 

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră