Tradiții și superstiții. Boli. Pișatul în pat. Copiii să nu umble seara cu tăciuni aprinși sau cu foc în mână, căci fac pipi în pat. Această credință e generală la români, atât dincoace cât și dincolo de Dunăre.
Tradiții și superstiții. Boli. Poceală. Ca să nu-l pocească ielele pe om, acesta trebuie să nu iasă afară noaptea, dacă-l strigă cineva, fără să știe cine e. Să nu urineze seara sub streașina casei, căci pe acolo umblă uneori ielele noaptea. Să nu calce pe unde vede un rotocol fără iarbă, căci pe-acolo au jucat ielele.
Tradiții și superstiții. Boli. Râie. Ca să fie cineva ferit de râie, trebuie să nu facă lăutoare sau să spele rufe lunea. Să nu pună sita pe cap. Să nu mănânce dovleac de la ajunul Crăciunului înainte. Rafii. Ca să nu se umple copilul de rafii (impetigo), trebuie să nu se ducă să o viziteze pe lăuză o femeie care e la lună (cu menstruație). Lăuza, până a treia zi după facere, să nu culce copilul cu ea în pat.
Tradiții și superstiții. Boli. Sânge din nas. Să nu te miri de săpun, când îl faci. Să nu mănânci vinerea pește. Sugel. Spre a fi ferit cineva de sugel, trebuie să nu bage în foc fus, fluier sau lingură. Să cu cârpească rufe murdare. Femeia să nu coasă sau să toarcă vinerea. Să nu ia cu mâna gunoiul din vârful măturii.
Tradiții și superstiții. Boli. Trântituri. Sunt un fel de bătături sau buboaie la fălpi. Trebuie să nu calci (cu picioarele goale) pe locul unde s-a tăvălit calul, că faci bătături. Turbare. Să nu mănânci sau să bei ceva dat pe fereastră, că turbezi.
Tradiții și superstiții. Boli. Vărsat (bubat). În zilele „Filipilor” să nu coși, să nu țeși, să nu împletești cu iglița, căci „înțepi bubatul” (te umpli de vărsat). Zăbale. Ca să nu facă omul zăbale, trebuie să nu bea apă din cofă sau din ciutură. Să nu mănânce cu lingura nespălată.