Căluşarii, străjerii hotarelor satelor în preajma Rusaliilor

18 Iun 2016 | scris de Luminita Ciobanu
Căluşarii, străjerii hotarelor satelor în preajma Rusaliilor

Românii au păstrat însă, în acelaşi context temporal, şi o serie de practici precreştine care dăinuie, peste timp, în satele noastre în mai multe zone, îndeosebi în Oltenia şi Muntenia.

Înaintea Rusaliilor sunt sărbătoriţi Moşii de vară, numiţi, în unele locuri, şi Moşii de oale sau de cireşe, punte de legătură cu cei adormiţi din neamurile noastre de peste veacuri. Se spune că în ziua de Rusalii plantele capătă proprietăţi apotropaice cu totul speciale, usturoiul, pelinul, leuşteanul, dar şi tătăneasa ori avrămeasa sunt culese în Duminica Mare şi păstrate la icoane, la ferestre sau agăţate în grajdurile animalelor pentru alungarea spiritelor rele. În satele noastre, atât femeile cât şi bărbaţii se tem de Rusalii despre care se zice că ar năluci noaptea, dansând o horă dezlănţuită, schilodindu-i pe cei care le văd şi le aud sau pe cei care le vorbesc sau le răspund, respectiv, din oarecare nebăgare de seamă, calcă pe locul unde au dansat acestea sau au băut apă din izvoarele pe care le-au cuprins în dansul lor vrăjit.
Cei “luaţi de Rusalii” sunt tămăduiţi doar prin dansul căluşarilor care au rolul de a apăra hotarele satelor de pericolul temutelor zâne.

În sâmbăta Rusaliilor, în ziua Moşilor de vară, la Giurgiu se desfăşoară Festivalul „Căluşul ca pe Vlaşca”, eveniment organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu. 10 cete de căluşari se adună sâmbătă dimineaţa şi participă la o paradă spre a da de veste că sunt pregătiţi să înceapă acest ritual anual, apoi, în jurul orei 10:30, în parcul Mihai Viteazul, vor porni Căluşul şi pentru giurgiuveni. “Sâmbătă dimineaţa joacă prin satele din preajmă, apoi, purtând cămăşi albe, pantaloni negri, pălării cu panglici colorate, căluşarii se opresc la Giurgiu, unde joacă, în Parcul Mihai Viteazul, în jurul orei 10:30, Căluşul. Luni, tradiţional, se întorc în satele lor, unde îl şi dezleagă. Anul acesta participă cete de căluşari din Oinacu, Braniştea, Comasca, Toporu, Slobozia, Onceşti, Giurgiu, Bălanu, Cetatea”, a subliniat Carmen Mihaela Peţanca, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Giurgiu, care, an de an, are grijă să aducă în atenţie acest obicei.

Se spune că este bine să îţi intre căluşarii în curte pentru a proteja gospodăria de spirite rele, pentru bunăstarea şi sănătatea întregii familii.

Alte stiri din Obiceiuri si Traditii

Ultima oră