Evenimentul unic, atipic şi irepetabil din arealul muzicii folk , "Tabăra Internaţională de la Calafat”, copilul teribil şi plin de har al cantautorului Dan Vană a ajuns anul acesta la a 18 a ediţie. Între 31 iulie şi 6 august, pe malul Dunării, vor fi ca mereu, în jur de 100 de folkişti, poeţi, jurnalişti pentru a trăi frumos, zile şi nopţi de muzică şi poezie, prietenie şi bună dispoziţie.
Tabăra Folk de la Calafat este un spectacol continuu, fără competiţie, unde artiştii cântă cu drag şi bucurie în aplauzele prelungite ale unui public ales care ştie să celebreze splendid frumuseţea, emoţia şi viaţa din clipa ce tocmai trece. Ţine de miracol şi de partea frumoasă a prezentului, care adesea ne arată ghearele sărăciei şi ale neputinţei, că este posibil, se găsesc resurse concrete pentru ca acest proiect de excepţie să nu fie abandonat.
Dan Vană are alături reprezentanţi ai autorităţilor locale care au înţeles că folkul şi, implicit, poezia au devenit embleme culturale ale oraşului pe stema căruia sunt trei ghiulele arzând, semne heraldice ale începutului Războiului de Independenţă.
Există pe aceeaşi stemă, în partea nevăzută, dar la fel de reală ca aerul dimprejur, o chitară.
În Tabăra Folk de la Calafat, în clipe de har ale arşiţelor trecute de august, am auzit strigându-se, "Te iubesc, România!” Îmi imaginez acele momente decupate, reale, neregizate, trăite pe viu, un clip electoral, eşantion din forţa unor oameni care nu apar la televizor. E frumos, e prea frumos în sufletele celor care fac posibil acest eveniment. La Calafat, sunt campinguri, focuri de tabără, lumini în noapte şi chitări care descântă frumos realitatea.
Spectacolele se vor desfăşura în centrul oraşului, în faţa Casei de Cultură. Vor fi lansări de albume folk şi de cărţi, revederi, bucurii, prietenii, poezii şi muzici nutritive, vitaminizante pentru minte şi suflet. Folk must go on!