În această perioadă de criză cauzată de pandemia cu COVID-19, multe categorii profesionale au de suferit. Una dintre ele este aceea de muzician independent.
Platforma România 100 începe de azi o campanie de strângere de fonduri pentru a-i ajuta pe muzicienii independenți care, în aceste zile, nu mai au venituri, iar povara facturilor devine din ce în ce mai grea. Ne-au bucurat sufletul cu muzica lor atâta vreme, iar acum este momentul să le dăm o mână de ajutor. E o perioadă în care faptele bune reprezintă una dintre singurele conexiuni permise și sigure între oameni. Așa că vă dăm întâlnire, virtual, pe https://muzicianindependent.ro/#/, la o porție de bine.
Platforma România 100 este o asociație de cetățeni organizați într-o mișcare deschisă și activă, conectată la societate, cu scopul de a promova participarea în viața publică, prin proiecte dezvoltate pentru promovarea și implementarea celor 10 principii incluse in Manifestul România 100. În doi ani de activitate, Platforma România 100 a reușit să mobilizeze un număr impresionant de voluntari să se implice în proiecte civice la firul ierbii. Formarea comunităților locale RO100 a fost un fenomen de o amploare și intensitate impresionante - prieteni, colegi, vecini sau oameni care nici măcar nu se cunoșteau, au decis să lucreze împreună pentru binele celor din jurul lor, pe bază de voluntariat.
„România nu e Germania. Dar toată birocrația asta inutilă pe care statul român o practică cu cetățenii săi, măcar acum putea fi puțin ocolită, ca să fiu elegant in exprimare. Un lucru ar trebui insă punctat față de această chestiune și anume prezența sau lipsa solidarității profesionale. Oare Ucmr Ada Ucmr-ada, CREDIDAM, UNART și aici vorbim de organismele de colectare din zona muzicală n-ar trebui să invite membrii la solidaritate astfel incât plâțile din iunie să fie devansate ptr mai și NIMENI să nu primească mai puțin de, să zicem 500 de lei? Nu știu. Intreb. Poate că ar trebui măcar să incerce șefii acestor organisme”.-Florentin Milcof
„Am pus intrebări la http://www.mmanpis.ro și mi s-a spus așa: 1. Referitor la contractele pe drepturi de autor sau conexe. Este valabil inclusiv contractul cadru cu UCMRada și/sau Credidam. Unora li s-a spus că nu e valabil. Dar eu am primit o explicație care mi se pare pertinentă. Au nevoie de asta ca un act care să ateste ca practici aceasta meserie și că nu ești orice altceva. Deci puteți trimite orice contract pe drepturi de autor sau conexe pe care il aveți din perioada 15 decembrie 2019-15 martie 2020 adică anterior stării de urgență. Am intrebat tot la capitolul acesta despre faptul că un contract pe drepturi de autor este un inscris sub semnătură privată și că astfel se incalcă GDPR-ul. Mi sa răspuns că e situație de urgență și că ei ca instituție oricum au obligația să păstreze confidențialitatea actelor prezentate.
2. Referitor la extrasul de cont. De fapt nu cer un extras de cont in sine. Din respectivul act trebuie să reiasă foarte clar corelarea intre numele persoanei care face cererea și numărul de cont la care se face plata. Nimic altceva. E valabil inclusiv un cont pe care vi-l deschideți azi. Sunt bănci care fac asta online.
3. Referitor la faptul ca s-ar putea peste două săptămâni să fie nevoie să depunem din nou toate aceste acte mi s-a răspuns că habar nu au ce se va intampla peste două săptămâni.
In rest descărcați cererea de pe site o completați și o trimiteți, descărcați declarația pe proprie răspundere(cu toate că in condițiile actuale nu ințeleg de ce mai e necesară dar... mă rog)faceți o poză cărții de identitate și o trimiteți. E important să puneți toate aceste documente intr-un SINGUR email pentru o corectă identificare. Emailul il trimiteți agentiei de unde faceti parte adica de unde ete adresa din buletin, Sunt adresele de email pe site. Vă rog să nu dați like acestei postări in schimb să o distribuiți masiv pentru a ajunge la cunoștința cât mai multor artiști. Mulțumesc”- Florentin Milcof.
„Scriu despre cei pe care am incercat să ii aduc in atenție in ultimile săptămâni- artiștii independenți. Nu despre ăia care ridică zeci de milioane de la organismele de colectare, nu despre ăia care sunt difuzati de 7420 de ori pe minut de un sistem corupt numit promovare media și nu despre ăia care cer mii de euro pentru o oră de cântat. Aceștia iși văd in continuare de găștile lor sau cel mult folosesc cu ipocrizie aceste vremuri grele incercând să câștige tot ei și mai mulți bani. Deci nu despre aceștia vorbesc. Vorbesc și scriu de 3 saptămâni despre ceilalți. Cei mulți care lucrează la negru și o spun PE BUNE! Știi de ce lucrează oamenii la negru statule român? Pentru că ne strângi de gât cu taxe peste taxe, pentru că ne risipești orice speranță de dezvoltare, pentru că ne-ai aruncat la marginea societății neavând un statut, nefiind in nomenclatorul de meserii, pentru că cei mai mulți dintre noi sunt săraci sau cântă pe forma aia supremă de umilință, cum se numește? Suport artiști? Da. E ca si cum ai canta pe stradă, nu ca ar fi rușinos să cânți pe stradă dar nici cea mai frumoasă parte din viața ta nu e. Am mai spus-o și am fost preluat cuvânt cu cuvânt fără să se menționeze sursa...in fine...Guvernul României trebuie să ajungă cât mai repede la concluzia că fiecare persoană, cetățean român, de pe teritoriul României care nu se bucură de nici o altă formă de protecție socială, are dreptul la o indemnizație socială pentru a putea depăși această perioadă fără precedent in dimensiune și consecințe. Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat. Pentru că prin declararea pandemiei cu Covid 19 la nivel mondial și prin declararea stării de urgență pe teritoriul țării, unor categorii de cetățeni li s-a interzis posibilitatea de a-și exercita activitatea de pe urma căreia iși puteau in mod normal asigura existența. Mai mult decât atât. Guvernul României reduce substanțial libertatea de mișcare. Și este doar o parte a problemei.
In temeiul articolului 22 alineatul 1 din Constituția României, al articolului 2 din Convenția Europeană a drepturilor omului, precum și al articolelor 1 și 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Guvernul României are obligația de a asigura cetățenilor țării dreptul la viață, iar o sustragere din orice motive de la aplicarea unei astfel de măsuri reprezintă o incălcare a legilor fundamentale care poate fi pedepsită in justiția națională sau internațională.
Și tu Statule Român ce faci acum? Ai spus că faci intr-un fel, inițial, după care te-ai sucit de două ori. Ne-ai trimis pe ajutor social cerând tot felul de condiții la care FOARTE MULȚI ARTIȘTI INDEPENDENȚI NU SE CALIFICĂ!!!
Cu ei ce vom face? Ii lăsăm să moară de foame pentru că tu ai decretat stare de urgență și ai dat ordine militare și astfel l-ai condamnat la moarte prin inaniție pe amărâtul de artist?!? Ești indreptățit să iei măsuri pentru cei mai mulți. E foarte ok. Dar n-ai dreptul să ii lași pe alții să moară de foame doar pentru că sunt o minoritate. Nu cumva asta se numește discriminare? Cum se poate califica la ajutor social un compozitor? Cu cine are el contracte de drepturi de autor? Cum se califică un interpret oarecare ce a lucrat pana acum primind banii cash, de exemplu. E perfect legal și nu a avut nevoie de cont. Nu are cont in banca. Cu ăsta ce faci? Pentru că nu are un nenorocit de cont in banca nu ii dai ajutor? Serios? Evident că nu putem protesta e impotriva legii si ordinelor militare. Știai tu ticălosule de ce e nevoie să scoți armata pe străzi. Este o BĂTAIE DE JOC CE OFERI CA AJUTOR. Ăsta nu e ajutor e UMILINȚĂ!”- Florentin Milcof