Pe 17 august 1982 primul CD (sau compact disc) din istorie a fost fabricat într-o uzină din Langenhagen, lângă Hanovra (Germania).
O ‘naştere’ la care a contribuit din plin celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan (1908- 1989) şi care a fost posibilă graţie strânsei colaborări între Sony şi Philips. Iar între cei doi giganţi ai industriei muzicale s-a aflat şeful de orchestră, care a jucat importantul rol de liant, având o relaţie privilegiată cu Norio Ohga, preşedintele Sony de atunci.
Om de afaceri japonez, pasionat de muzică clasică, Ohga a studiat muzica, adevenit cântăreţ liric şi a concertat în întreaga Europă. Apoi s-a întors în Japonia şi a revenit la Sony pentru a participa la lansarea celebrului Walkman (casetofon portabil). Împreună cu directorul său Akio Morita (fondatorul Sony), compania Philips şi prietenul său Karajan, Norio Ohga lansează în 1982 compact discul.
Dar înainte ca CD-ul sa fie produs între cele două companii a izbucnit un ‘război’ pe seama formatului. Pe de o parte, Philips, care lucre la un «disc compact» de opt ani, ar fi vrut un format de 60 de minute şi 11,5 cm diametru.
Pe de altă parte, Sony îşi dorea un disc de 150 de minute şi 12 cm diametru. Ultimul cuvânt trebuia să-l aibă Herbert von Karajan iar şeful de orchestră a tranşat disputa permiţând lui Norio Ohga să aducă următorul argument:
Simfonia a IX-a a lui Beethoven înregistrată în 1951 la faimosul Festival de la Bayreuth (înființat de Richard Wagner în 1876) are 74 de minute, durată ce corespundea formatului avansat de Sony.
Şi aşa a rămas, toate CD-urile, 12 cm ! Drept recunoştinţă, primul CD de muzică clasică din istorie a fost Eine Alpensinfonie de Richard Strauss, interpretată de Orchestra Filarmonică din Berlin, dirijată de Herbert von Karajan.