Ghiduri pentru concerte și festivaluri în România

18 Iun 2020 | scris de Alex Revenco
Ghiduri pentru concerte și festivaluri în România

Asociația Supereroi printre noi, în parteneriat cu Asociația Help Me Be A Rockstar și British Council România anunță publicarea online a ghidurilor Atitudinea contează - ghiduri pentru accesibilizarea concertelor și festivalurilor pentru persoanele cu dizabilități.

Supereroi printre noi și Help Me Be A Rockstar, în parteneriat cu British Council România, au finalizat traducerea, adaptarea și publicarea ghidurilor Atitudinea contează dedicate industriei muzicale live. Cele trei materiale se adresează trupelor, artiștilor și organizatorilor de evenimente și oferă informații despre felul în care concertele și turneele pot deveni mai accesibile persoanelor cu diferite tipuri de dizabilități. Materialele se pot descărca de pe site-ul asociației Supereroi printre noi, în secțiunea dedicată: https://supereroiprintrenoi.ro/atitudineaconteaza/

Ghidurile reprezintă versiunea internațională în limba română a materialelor concepute de Attitude is Everything, o organizație caritabilă din Marea Britanie, condusă de persoane cu dizabilități și care militează pentru incluziune în industria muzicii live din anul 2000.

Pachetul Atitudinea contează pus la dispoziție trupelor, artiștilor și organizatorilor de evenimente cuprinde trei ghiduri:  

  • Primul ghid oferă indicații pentru trupe și organizatorii de concerte care vor să se asigure că evenimentul lor este unul accesibil persoanelor surde, cu deficiențe fizice sau neuro-cognitive, dar și artiștilor cu dizabilități invitați.
  • Cel de-al doilea ghid conține informații legate de organizarea unui festival în aer liber accesibil, cu sfaturi concrete legate de campare, toalete, zone de liniște pentru publicul cu deficiențe neuro-senzoriale, condiții ce trebuiesc oferite publicului cu boli cronice, persoanelor surde, etc.
  • Accesibilitatea începe online este un material special despre pașii de urmat pentru a atrage încă de la început și public cu dizabilități la evenimente - de la felul în care trebuie scrise descrierile evenimenelor sau vizualuri accesibile pentru persoane cu deficiențe de vedere sau neuro-cognitive la aspectele legislative și organizatorice de luat în calcul în cadrul locației și în timpul desfășurării evenimentului.

Toate informațiile cuprinse în ghidurile Atitudinea contează oferă organizatorilor sfaturi privind accesibilitatea pentru publicul și artiștii cu diferite dizabilități, precum: utilizatorii de scaun rulant, persoanele cu deficiențe de vedere sau de auz, persoanele cu dizabilitați intelectuale, cele cu afecțiuni de sănătate mintală sau cu alte dizabilități invizibile și afecțiuni cronice de sănătate.

 

În prezent, numărul spectatorilor cu dizabilități în cadrul unui concert sau festival este extrem de redus, comparativ cu cifrele din statisticile de la nivel național (846.354 persoane, la 31 decembrie 2019). Lipsa elementelor de accesibilitate din cadrul locațiilor de eveniment, a informațiilor transmise în limbaj ușor de înțeles pentru publicul cu deficiențe de auz, de vedere sau intelectuale, preconcepția conform căreia adaptările necesare acestui tip de public sunt extrem de costisitoare duc la izolarea socială a persoanelor cu dizabilități, agravând afecțiunile deja existente și generând tulburări psiho-emoționale, deseori ireversibile.

La British Council lucrăm pentru o lume mai deschisă, una în care cultura și experiențele sunt accesibile oricui. De aceea ne bucurăm că ghidurile de accesibilizare Atitudinea Contează sunt acum disponibile în limba română, oferindu-le profesioniștilor din sectorul muzical acces la pași simpli care pot face o diferență enormă. Pe măsură ce evenimentele sunt regândite în urma crizei Covid-19, sperăm ca tot mai multe dintre ele să devină, treptat, accesibile tuturor.” a declarat Nigel Bellingham, directorul British Council România.

Informațiile au fost traduse din limba engleză cu sprijinul British Council România și au fost adaptate atât legislației românești în vigoare cât și în raport cu nivelul de cunoaștere și de acceptare a drepturilor persoanelor cu dizabilități din țară noastră.

Date de contact:

Asociația Supereroi printre noi

www.supereroiprintrenoi.ro  (contact@supereroiprintrenoi.ro)

Asociația Help Me Be A Rockstar

Persoană de contact: Alin Halațiu. Telefon: 0724438510

facebook.com/asociația.rockstar/ (nustauacasa@gmail.com)

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră