Ediția din acest an a festivalului va avea loc între 30 august și 20 septembrie, la Sala Mare a Palatului, Sala mică a Palatului și Ateneul Român din București. Pe lângă concertele din săli vor avea loc multe alte evenimente în aer liber, in Piata Festivalului ( Program organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB ), Grădina Festivalului (spațiile verzi din fața Ateneului Român și a Sălii Mari a Palatului) in Orașul Festivalului (Piața Romei, Piața Sf. Anton, Piața Colțea, Mall Băneasa, Sala Radio) și alte spații, în cadrul "Bucureștiului Creativ". Directorul Artexim, Mihai Constantinescu (foto2), cel care de peste 20 de ani 'orchestrează' Festivalul Internaţional „George Enescu” a oferit pentru mariustucă.ro interviul de mai jos.
Festivalul începe pe 30 august şi este sold out din primăvară. Cine vinde ? Afişul sau brandul ?
În acest moment brandul. Asta pentru că festivalul a devenit deja o obişnuinţă pentru spectatori. Întâi au fost orchestrele care au venit la Enescu şi alături de ele muzicieni din ce în ce mai importanţi. De la o ediţie la alta festivalul a crescut la fel şi renumele lui.
La ediţia din acest an a festivalului vin 2500 de artişti din străinătate pe lângă cei 500 de români. Câţi oameni sunt angrenaţi în organizare ?
Eu fac comparaţie cu festivalul de la Salzburg. Pentru pregătirea festivalului, în anul în care nu se ţine sunt 11 oameni care lucrează faţă de 180 la Salzburg. Iar înainte şi în timpul festivalului sunt 400m la Salzburg, iar la noi, 110, inclusiv şoferii care fac permanent curse de colo până dincolo. Eu zic că e bine!
În afara Orchestrei Simfonice din San Francisco, ce alte premiere sunt la ediţia cu numărul 22 a festivalului ?
Sunt o mulţime, luând în ordinea programului Festivalului : Kristjan Järvi – dirijorul Orchestrei Nationale de Tineret, apoi trebuie semnalată prezența pentru prima oară în România a marilor muzicieni : Anne-Sophie Mutter (foto 3), Christian Thielemann, Andris Nelsons, Kristyan Järvi, Thilson Thomas, Lars Vogt, Arcadi Volodos, Simon Trpceski, Piotr Anderszewski, Jeanine Jansen, Andras Schiff, Michael Thilson Thomas, Naja Harteros, Deborah si Sarah Nemtanu, Pierre Laurent Aimard, Valentina Nafornita, Sir Simon Rattle, Sir Andras Schiff. După 15 ani de discuţii, pe 3 septembrie vine în premieră Orchestra Filarmonicii din Berlin (aflată în Top 10 cele mai bune orchestre din lume) cu o somitate la pupitru: Sir Simon Rattle (foto1).
Ansambluri pentru prima oară în România - King’s Consort, Scottish Ensemble, New European String Orchestra, Orchestre de Chambre de Paris, « Les Dissonances ». Alături de artişti în premieră, sunt prezentate, pentru prima oară în Romănia, o serie întreagă de lucrări: Opera din Munchen cu opera „Elektra” Richard Strauss (varianta concertantă), “Întoarcerea lui Ulisse” şi „Întoarcerea Popeei” de Monteverdi (varianta concertantă); Filarmonica „George Enescu” cu opera „Wozzeck” de Alban Berg (varianta concertantă),
Spectatorii Festivalului Internațional "George Enescu"- în ce proporţie sunt români şi străini ?
Ştiu că majoritatea sunt români, pentru că festivalul nostru nu se numără încă printre „interesele turistice” de la noi. Dacă ar fi pachete cu Delta şi Bucureştiul, de exemplu, numărul străinililor ar fi mai mare. Ce mai ştiu este că la ediția de anul trecut a Festivalului Internațional "George Enescu" 20.000 de bilete au fost cumpărate de cetăţeni străini. Iar anul acesta ştiu că vom avea spectatori din peste 40 de ţări ale lumii. Alte amănunte voi avea la sfârşitul manifestării.
Ce reprezintă site-ul enescu.tvr.ro ?
Ştiu că a fost deschis ieri, este făcut în colaborare cu noi şi e o idee bună. Site-ul este o platformă video pentru transmiterea în direct a concertelor de la Ateneul Român și Sala Mare a Palatului şi o sursă de informații despre istoria festivalului, program, articole despre artiști. Pe lângă transmisiile TVR 1 şi 2 , o serie de spectacole vor fi transmise de Spectacular.ro dar şi la Grand Cinema Digiplex din Băneasa.
În alte sfere muzicale, anul acesta au fost o serie de concerte anulate, festivaluri abandonate. Ce nu merge ? Ce trebuie făcut?
E greu de spus, noi avem o situaţie specială, avem finanţare de la guvern şi sponsori tradiţionali. Dacă nu ai aşa ceva e dificil, artiştii cer din ce în ce mai mult în timp ce potenţialii spectatori au din ce în ce mai puţini bani. În aceste condiţii din toate concertele alegi unul sau două, în funcţie de numele de pe afiş, de seriozitatea organizatorului. Spectacolele de la noi alcătuiesc o piaţă în care se decantează nişte lucruri. Sunt unele festivaluri care au ajuns tradiţie (precum TIFF, sau cel de teatru de la Sibiu, Astra etc) şi practic „înghit” celelate manifestări. Vezi mai jos o secvenţă de concert cu Sir Simon Rattle & Berliner Philharmoniker