„Nu numai că am spart codul, am spart și trofeul”, a glumit artistul non-binar, care datorită piesei sale „The Code” a câștigat sâmbătă seara cea de-a 68-a ediție a tele-hook, la Malmö, Suedia, scrie Le Figaro
Pe scenă s-a auzit spargerea sticlei. Sâmbătă seara, la Malmö, Suedia, când tocmai își primise trofeul din mâinile Loreenului, câștigătoarea ediției trecute, elvețianul Nemo , câștigător al Eurovisionului 2024 , a spart obiectul râvnit (vezi videoclipul de mai jos). În ciuda incidentului, el și-a continuat plimbarea pe scenă și a reinterpretat melodia cu care a câștigat concursul, „Codul”. „ Nu numai că am spart codul, am spart și trofeul ”, a reacționat cu umor persoana în cauză, câteva minute mai târziu, la o conferință de presă. El a mai asigurat că „de atunci a primit un trofeu nou-nouț”.
Cu sacoul lui/ei cu pene roz și roșii și fusta din satin roz, Nemo a adunat 591 de puncte, depășind-o pe favoritul croat Baby Lasagna cu 547 de puncte. Ucraina a terminat pe locul al treilea (453 de puncte), iar Franța pe locul patru (445 de puncte). Acest artist non-binar oferă Elveției, campioană a neutralității, a treia încoronare într-o competiție care își propune să fie apolitică. Victoria anterioară a țării datează din 1988 cu Ne partez pas sans moi interpretat de canadiana Céline Dion .
„Nemo, ești cel mai bun ”, a izbucnit orașul Bienne, în nord-vestul Elveției, unde câteva sute de fani s-au adunat pentru a sărbătorii. Cântecul său, „The Code”, „ spune povestea călătoriei pe care am început-o prin a-mi da seama că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a spus Nemo, care cere să fie numit prin pronume non-gen și care purtase steagul non-binar în timpul paradei de deschidere a competiției.
„Eurovision trebuie să se schimbe puțin”, spune Nemo, câștigătorul Eurovision 2024 din Malmö, Suedia
Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care supraveghează competiția, interzice orice steag, altul decât cel al țărilor participante, și în special orice pancarta cu un mesaj politic. „ Am fost forțat să-mi ascund steagul ”, s-a plâns Nemo, care a simțit că „ Eurovisionul trebuie să se schimbe puțin” în modul în care funcționează. Competiția, urmarită de zeci de milioane de telespectatori din întreaga lume, apare în mod regulat ca o vitrină pentru comunitatea LGBTQ+.
Drag queen-ul austriac cu barbă Conchita Wurst , câștigătoare în 2014, sau candidatul francez Bilal Hassani în 2019, au intrat în istoricul sau.
⚡️During the final performance, the winner, representing #Sweden, #NEMO, broken the crystal #Eurovision2024 trophy. pic.twitter.com/klwexzXT9b
— KyivPost (@KyivPost) May 11, 2024