Europa schimbă banii. Cum arată noua bancnotă de 50 de euro. FOTO și VIDEO

06 Iul 2016 | scris de Veronica Micu
Europa schimbă banii. Cum arată noua bancnotă de 50 de euro. FOTO și VIDEO

Potrivit unui comunicat al BCE, bancnota de 50 de euro va fi introdusă în circulaţie în 4 aprilie 2017.

Bancnota de 50 de euro este cea mai utilizată dintre toate cupiurile euro, reprezentând 45% din totalul bancnotelor aflate în circulaţie. Volumul bancnotelor de 50 de euro în circulaţie depăşeşte volumul cumulat al bancnotelor de 5 euro, 10 euro şi 20 euro.

De asemenea, numărul de bancnote de 50 de euro în circulaţie este aproape identic cu totalul tuturor cupiurilor aflate în circulaţie la sfârşitul anului 2002 — anul în care bancnotele şi monedele euro au fost puse în circulaţie.

Elementele de siguranță

Noua bancnotă de 50 de euro include o fereastră-portret, element de siguranţă inovator utilizat pentru prima dată în cazul bancnotei de 20 euro din seria "Europa". Atunci când bancnota este îndreptată spre o sursă de lumină, o fereastră transparentă din apropierea marginii superioare a hologramei redă portretul Europei, personaj din mitologia greacă, care este vizibil pe ambele feţe ale bancnotei. Acelaşi portret apare şi în filigran.

Aversul bancnotei include un "număr verde-smarald", respectiv un număr strălucitor care, la înclinarea bancnotei, îşi schimbă culoarea din verde-smarald în albastru-închis şi creează un efect luminos care se deplasează în sus şi în jos. Aceste elemente de siguranţă facilitează verificarea autenticităţii noii bancnote de 50 de euro prin utilizarea metodei "atinge, priveşte, înclină".

_______________

Citește și:

BREAKING NEWS. "Bună dimineaţa, sunt Emma Zeicescu şi îmi dau demisia"

Europa schimbă banii. Cum arată noua bancnotă de 50 de euro. FOTO și VIDEO

Ghinion! Cioloş şi-a permis luxul să arunce patru miniştri din „trenul“ guvernării

Presa germană îi avertizează pe antrenorii din Bundesliga: Evitați fotbalul românesc! E o groapă de gunoi

Filosoful Mihai Șora, centenar, chestionat de Ambasada SUA: "Aveți loc de veci ?"

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră