O mamă surogat a dat naștere unui băiețel în China, la patru ani după ce părinții lui au murit într-un accident de mașină, relatează presa chineză, citată de telegraph.co.uk.
Cuplul decedat făcea tratamente de fertilizare înainte de accidentul fatal din 2013. Părinții cuplului au purtat o bătălie legală pentru a obține acces la embrionii fertilizați, păstrați într-un spital din orașul estic Nanjing.
Băieţelul - alintat "Tiantian" sau "dulce" în mandarină - a fos adus pe lume la 9 decembrie de o mamă surogat de nationalitate laoţiană, conform Beijing News.
Practica mamelor surogat sau purtătoare este ilegală în China, forțându-i pe cei care şi-o pot permite să meargă în străinătate.
Laos a devenit cea mai recentă țară sărăcă din Asia în care înfloreşte o industrie a mamelor surogat, dar legal opacă, după ce, în ultimii ani, țări precum Thailanda, Cambodgia și Nepal au scos această practică în afara legii.
"Zâmbește mereu, ochii lui sunt ca ai fiicei mele, dar seamănă mai mult cu tatăl său", a declarat proaspăta bunică, Hu Xingxian, ziarului de stat.
Bunicii au fost nevoiţi să treacă peste mai multe obstacole pentru a transporta embrionii din China și să dovedească paternitatea și naționalitatea copilului odată ce a fost născut.
"În primul rând ne-am gândit să folosim transportul aerian, dar nici una dintre companiile aeriene nu a fost dispusă să preia recipientul cu azot lichid in care erau depozitaţi cei patru embrioni", a declarat Liu Baojun, un specialist care a asistat familiile cuplului decedat.
Astfel, familiile au decis să transporte prețioasa marfă în Laos, unde practica surogatului este legală. Următoarea problemă a fost aducerea copilul înapoi în China. Copiii născuți de mame surogate în afara țării trebuie să aibă un test ADN care să dovedească faptul că unul dintre părinții biologici este cetățean chinez.
Pentru a rezolva problema, mama surogata fost adusă în China cu viză turistică, iar familiile au aranjat să nască într-un spital privat din orașul sudic Guangzhou.
Copilul a fost ținut în spital timp de 15 zile, până când toți cei patru bunici au dat teste de sânge și ADN, stabilind că bebeluşul era într-adevăr nepotul lor și că ambii părinți erau cetățeni chinezi.
Decizia de referință care permite părinților să moștenească embrionii congelați creați de copiii lor a declanșat o dezbatere amplă pe reţelele sociale din China.