42% dintre părinții din Marea Britanie distribuie online fotografii cu copiii lor, iar jumătate dintre aceștia partajează imagini cel puțin o dată pe lună, relatează phys.org.
Bine ați venit în lumea "distribuitului" - unde peste 80% dintre copii sunt prezenţi online de la vârsta de doi ani. E o lume în care un părinte distribuie online, în medie, aproape 1.500 de imagini ale copilului său, înainte de a cincea aniversare.
Dacă un raport recent al OFCOM confirmă că numeroşi părinți distribuie online poze ale copiilor lor, acelaşi raport arată că peste jumătate (56%) dintre părinți nu fac acest lucru. 87 % dintre aceştia vor să protejeze viețile private ale copiilor lor.
Părinții au adesea motive întemeiate pentru distribuirea fotografiilor cu copiii lor. Le permite să găsească și să împărtășească sfaturi, să obțină sprijin emoțional și practic și să mențină legătura cu rudele și prietenii.
Dar, apar din ce în ce mai multe temeri legate de "supradistribuire" - când părinții împărtășesc prea mult sau împărtășesc informații inadecvate.
Distribuitul poate avea ca rezultat identificarea adresei locuinţei copilului, creşei sau a locului de joacă sau a unor informații de identificare care ar putea pune copilul în pericol.
În timp ce mulți utilizatori spun că sunt conștienți de impactul potențial al acțiunilor lor și iau în considerare opiniile copiilor lor înainte de a le distribui fotografiile, un raport recent al Camerei Lorzilor sugerează că nu toți părinții fac acest lucru.
Raportul "Crescând cu internetul" relevă că unii părinți împărtășesc informații despre care știu că îi vor pune pe copii în încurcătură , iar alţii nu iau în considerare niciodată interesele copiilor lor înainte de a posta.
Un sondaj recent pentru CBBC Newsround avertizează, de asemenea, că un sfert dintre copiii care și-au făcut fotografii au fost jenați sau îngrijorați de aceste acțiuni.
Poliția din Franța și Germania au luat măsuri concrete pentru a aborda preocupările legate de acest lucru. Ei au postat avertismente pe Facebook, spunându-le părinților despre pericolele distribuirii și subliniind importanța protejării vieții private a copiilor.
În Marea Britanie, unele cadre universitare au sugerat guvernului să educe părinții pentru a se asigura că înțeleg importanța protejării identității digitale a copilului. E o zonă dificil de reglementat, dar o lege privind protecția datelor poate oferi, cel puțin, un răspuns parțial.
În recentul discurs al Reginei, guvernul britanic și-a confirmat angajamentul de a reforma legea privind protecția datelor. În august, a dat publicităţii o declarație de intenție, oferind mai multe detalii despre reformele propuse.
Cât privește așa-numitul "drept la uitare" sau "drept la ștergere", guvernul britanic afirmă că "persoanele fizice vor putea cere ca datele lor personale să fie șterse".
Utilizatorii vor putea, de asemenea, să ceară platformelor de social-media să ștergă informațiile pe care le-au postat în timpul copilariei. În anumite circumstanțe, companiile de social-media vor trebui să ștergă, la cerere, toate postările unui utilizator, făcute în copilărie.
Scopul principal al proiectului de lege privind protecția datelor este transpunerea noului regulament UE privind protecția generală a datelor în legislația britanică.
sursa foto: phys.org