Google Maps oferă o imagine a lumii din confortul casei, dar există mai multe locații care sunt blurate pe acest site şi nu pot fi văzute, relatează express.co.uk. Unul dintre acestea este situl nuclear din Marcoule din Franța, care este în mare parte cenzurat.
Ciudat e că situl nu a fost întotdeauna pixelat, iar istoricul Google Earth dezvăluie acest lucru. Cea mai recentă vizionare datează din martie 2016. Versiunea curentă estompează totul, cu excepția punctului cel mai vestic al centralei.
Ceea se întâmplă acum cu Marcoule este neobişnuit în condiţiile în care alte centrale nucleare pot fi văzute pe Google Maps.
La Marcoule sunt două reactoare nucleare producătoare de tritiu şi se fac cercetări privind noua tehnologie a reactorului și dezafectarea instalațiilor nucleare vechi.
Un alt sit european care nu poate fi vizionat este Oorsprongpark în Olanda. Adresa Oorsprongpark 8 la 3581 ET Utrecht este în prezent blurată. În imaginile mai vechi a fost acoperită cu un pătrat alb. Motivul pentru această secretomanie este neclar. Şi mai interesant e că adresa poate fi văzută din Google Street View, care arată o clădire din cărămidă, neasumată de cineva.
Un alt loc blurat este baza Shorabak din Afganistan, ceea ce nu poate fi o surpriză. Imaginile Google Earth din zonele îndepărtate ale Afganistanului nu au fost niciodată cele mai clare, chiar şi înainte de a exista ceva de ascuns.
După invazia țării în 2001, când forțele britanice și americane s-au mutat în zonă, din cauza secretomaniei imaginile clare erau chiar mai greu de obținut.
Shorabak este o bază pe care trăiesc aproximativ 32.000 de persoane. Armata britanică a început construirea unui avanpost în această regiune în 2005, la nord-vest de orașul Lashkar Gah.
La apogeul războiului, acest avanpost era alcătuit din bastionul taberei britanice, baza militară americană Camp Leatherneck și locuințele pentru personalul armatei afgane.
Acum baza este mult redusă, dar imaginile nu s-au îmbunătăţit, ceea ce ar putea fi legat de raidurile talibane din Camp Bastion în 2012 și Camp Sheehan, la începutul acestui an, în timpul căruia atât marinari americani, cât și soldați afgani și-au pierdut viața.
Vestea bună e că mai multe locuri care, de obicei, erau ascunse, acum pot fi văzute, iar printre ele se numără şi Casa Albă din Washington DC, SUA.