Un designer britanic şi-a asumat misiunea să cureţe străzile de guma de mestecat şi să o recicleze în obiecte utile. Şi aceasta în condiţiile în care Parlamentul Regatului Unit ia în calcul impozitarea suplimentară a companiilor de gumă de mestecat, dacă nu fac mai mult pentru a combate mizeria făcută de produsele lor, relatează bbc.com.
În întreaga lume se cheltuie anual peste 14 miliarde de lire sterline pe gumă de mestecat, iar mare parte din ea sfârşeşte lipită de asfalt. Guma este cel de-al doilea cel mai comun tip de gunoi de stradă, după mucurile de țigară.
În Marea Britanie, consiliile locale cheltuiesc anual aproximativ 50 milioane de lire sterline pentru a curăţa mizeria. Dar designerului Anna Bullus i-a venit o idee. Ce s-ar întâmpla dacă guma lipicioasă ar putea fi efectiv reciclată și transformată în obiecte utile?
Acum aproximativ 10 ani, în cadrul unui proiect, ea a început să caute în gunoi. Ea a analizat la întâmplare mostre, uitandu-se la lucruri cum ar fi pungile de cipsuri şi mucurile de ţigară. Apoi a încercat să-și dea seama ce elemente ar putea fi reciclate.
"Unul dintre gunoaiele pe care le-am găsit a fost o bucată de gumă de mestecat, iar ca designer am fost complet uimită că nu se face nimic pentru a o recicla", a spus ea.
Cercetând chimia gumei de mestecat, ea a descoperit că principalul său ingredient, baza gumică, este de obicei un cauciuc sintetic, un tip de polimer similar plasticului.
"Se numește poliizobutilenă", explică Anna, "aceleași lucruri pe care le găsiți în tubul interior al roților pentru biciclete". Se obține din produse petrochimice, care sunt rafinate din combustibili fosili, cum ar fi țițeiul. Ea și-a dat seama că guma de mestecat, chiar și mestecată, este un material versatil și potențial util.
Ca parte a strategiei sale de a colecta gumă mestecată, Anna a creat niște coşuri în formă de bule de culoare roz, numite Gumdrop, care pot fi atârnate la înălțimea capului.
Aceste recipiente sunt fabricate din gumă de mestecat reciclată. Un mesaj ataşat coșurilor explică faptul că orice gumă colectată va fi reciclată în obiecte noi.