Să trăieşti într-o peşteră fără apă curentă sau electricitate nu pare a fi jobul ideal, ci mai degreabă o pedeapsă pentru mulţi dintre noi. Dar belgianul Stan Vanuytrecht a trebuit să se bată cu alţi 50 de competitori pentru a obţine una dintre ultimele slujbe de pustnic, în oraşul austriac Saalfelden, relatează news.sky.com.
Primarul oraşului Saalfeden, aflat lângă Salzburg, spune că l-au ales pe Vanuytrecht, un diacon catolic, deoarece au fost atraşi de personalitatea lui. "Radiază calm şi e stăpân pe el", a declarat Erich Rohrmoser.
Vanuytrecht, 58 de ani, este pensionar, fost tehnician şi ofiţer de artilerie. "Nu credeam că am vreo şansă", a declarat Vanuytrecht agenţiei austriece de presă, adăugând că a fost atras imediat de acest job. "Când am citit despre schitul de la Saalfelden, mi-am spus în gând: aici e de mine", a adăugat el.
Schitul vechi de 350 de ani este construit într-o stâncă aflată deasupra oraşului şi este deschis din aprilie până în noiembrie. Locatarii săi nu sunt chiar izolaţi de lume, ei fiind vizitaţi de cei care urcă adesea la schit ca să admire priveliştea şi să se confeseze pustnicului.
Vanuytrecht spune că experienţa sa anterioară cu oamenii străzii, dependenţii de droguri şi deţinuţii îi oferă abilităţile necesare pentru această slujbă. "E important doar să asculţi, fără să judeci", a afirmă pustnicul.
Vanuytrecht a mai spus că lipsurile pe care le-a trăit după divorţul de fosta sa soţie şi experienţa privind bolile mintale au fost pentru el lecţii cruciale.
Predecesorul său, fost preot şi psihoterapeut,Thomas Fieglmueller, a declarat că viaţa în chilia de la schit este spartană, dar peisajul este foarte frumos. "Am întâlnit o mulţime de oameni de treabă şi am avut conversaţii intersante", a mai spus Fieglmueller . El a decis să revină la Viena pentru a scrie după doar un sezon petrecut la schit.
Foto: news.sky.com