Este un film cu o istorie aparte. Realizat în 1985, filmul arată și o particică din civilizația vestică deși ea este redată într-o formă specifică vremii, mulți au avut dubii că filmul nu ar putea trece de cenzura vremii. Și așa era să se și întâmple. Ultima vizionare a filmului de către cenzură a avut loc la Casa Scânteii, și pentru că se presupunea că filmul va fi o problemă, comitetul a fost prezidat de însuși Ion Traian Ștefănescu, prim-vicepreședinte al Consiliului Culturii și Educației Socialiste. Mulți au fost cei care au avut un șoc, când la vizionare a apărut nimeni altul decât Nicu Ceaușescu, fiul președintelui. La finalul proiecției, lumea era încă nelămurită asupra sorții filmului. Nicu Ceaușescu s-a ridicat de pe scaun spunând “Mișto film”. Nimeni nu a avut tupeul să-l contrazică, și astfel filmul a trecut de cenzură.
O a doua istorie legată de film este legată de Revoluție. Filmul a fost difuzat de TVR în seara zilei de 25 decembrie, însă evenimentele au făcut ca el să fie întrerupt de mai multe ori. În final, s-a renunțat la difuzarea lui.
Despre ce este vorba?
Cu Sergiu Nicolaescu și Marin Moraru în rolurile principale filmul are acțiunea plasată în anii 80, dar cu flashback-uri din al Doilea Răazboi Mondial.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, tânărul transilvănean Tudor Andrei este implicat într-un accident la mina în care lucrează şi, acuzat de sabotaj împotriva regimului hortist, e arestat şi trimis într-un lagăr de concentrare din Germania. Deşi persecutat de sadicul ofiţer nazist Adolf Gebauer, care-l transformă în "sac de box", Andrei reuşeşte să supravieţuiască în lagăr.
În zilele noastre, devenit după mulţi ani șofer de TIR, el ajunge la Berlin și își reîntâlnește torționarul boxând într-un bâlci. Dorind să-și ia revanșa, Andrei se luptă în ring pe viață și pe moarte cu fostul ofițer nazist.