Organismul de cenzură britanic a considerat că lucrarea din 1964 conține „remarci discriminatorii” și a decis să o elimine din categoria „public larg” și să o supună controlului parental, scrie Le Figaro
Mary Poppins va coborî brusc de pe norul ei. Celebrul film din 1964 tocmai a fost declarat de facto potențial toxic pentru copiii mici și scos din categoria „publicul general” din Marea Britanie. Organismul de cenzură britanic a considerat că lucrarea conține „remarci discriminatorii” .
Filmul a fost reclasificat de British Board of Film Classification (BBFC), trecând din categoria „U” (pentru universal) și în categoria „PG”, care necesită îndrumarea părinților. Organizația a explicat că un termen discriminatoriu folosit inițial de europenii albi despre popoarele nomade din Africa de Sud – „Hottentoți” – pare să se refere la coșurile de curățare acoperite cu funingine.
„În timp ce Mary Poppins este plasată într-un context istoric, utilizarea unui limbaj discriminatoriu nu este condamnată și în cele din urmă depășește liniile directoare noastre”, explică el.
„Învechit și rasist”
Un purtător de cuvânt al BBFC a justificat această poziție explicând că „conform cercetărilor sale asupra rasismului și discriminării, una dintre principalele preocupări ale părinților este riscul de a expune copiii la un limbaj sau un comportament discriminatoriu pe care l-ar putea găsi tulburator sau pe care l-ar putea repeta fără a-și da seama de potențiala ofensă.”
Organizația subliniază astfel natura „învechită și rasistă” a termenului „Hottentots”, folosit istoric de europeni pentru a desemna Khoikhoi din Africa de Sud și Namibia. El este folosit de două ori în film de către amiralul Boom.
Lansat în 1964 de la Studiourile Disney, filmul muzical al lui Robert Stevenson combină animația și acțiunea live. Filmul a câștigat cinci premii Oscar în anul următor, inclusiv cea mai bună actriță și cea mai bună muzică.
Povestea, plasată în Londra în 1910, prezintă o dădacă magică, interpretată de Julie Andrews, care transformă viața copiilor simțindu-se neglijați de părinți cu ajutorul lui Bert, un coșar care călătorește interpretat de Dick Van Dyke. O atmosferă foarte inocentă, dar se pare că două sau trei cuvinte nu mai au trecere.
Filmul urmează să fie lansat în cinematografele selectate din Marea Britanie pentru a marca cea de-a 60-a aniversare.
If, you reelly want to attack Mary Poppins then, do so on its witchcraft and sorcery noo on linguistics and lexicons. https://t.co/xh0v1NYH6m
— Brett C Collins (@WeAreRiseFree) February 29, 2024