Academia Oscarurilor „condamnă” palma lui Will Smith și deschide o anchetă: unii cer să i se retragă premiul

29 Mar 2022
Academia Oscarurilor „condamnă” palma lui Will Smith și deschide o anchetă: unii cer să i se retragă premiul

Unii au cerut Academiei Oscar să-i retragă premiul, dar acest lucru pare puțin probabil. Chris Rock nu a depus plângere, o urmărire penală pare de asemenea exclusă, scrie AFP citata de Le Figaro.

Academia Oscarurilor a anunțat luni, 28 martie, că a deschis o „anchetă” asupra incidentului petrecut cu o zi înainte în seara de gală, în timpul căruia actorul Will Smith l-a pălmuit pe comediantul Chris Rock după o glumă despre părul soției sale.

„Academia condamnă acțiunile domnului Smith în timpul emisiunii de aseară”, a scris organizația într-un comunicat transmis AFP. „Am început oficial o investigație asupra acestui incident”, a declarat Academia de Arte și Științe Cinematografice, care va examina urmărirea care urmează să fie dată cazului în conformitate cu „regulamentele și legea din California”.

A fost o glumă a lui Chris Rock despre capul ras al Jadei Pinkett Smith, soția lui Will Smith care suferea de alopecie - o boală care provoacă căderea severă a părului, de care a dezvăluit că suferă în urmă cu câțiva ani - care a stârnit „scandalul”. Will Smith urcă apoi pe scenă și îl plesnește. „Lăsați numele soției mele din gura voastră!”, a spus de două ori actorul în vârstă de 53 de ani, o dată înapoi pe scaun.

Care este riscul actorului, încoronat puțin mai târziu „cel mai bun actor” pentru rolul din The Williams Method? Unii au cerut Academiei Oscar să-i retragă premiul, dar actrița Whoopi Goldberg, unul dintre administratorii Academiei, a spus că nu va fi cazul.

„Vor fi consecințe, sunt sigură, dar nu cred că asta vor face, mai ales că Chris Rock a spus că nu va depune acuzații”, a spus ea la televizor. Nici pe plan penal, nicio urmărire penală nu pare posibilă în acest stadiu, în lipsa unei plângeri a lui Chris Rock, indicase duminică seara poliția din Los Angeles. Prin urmare, Will Smith s-ar expune doar la sancțiuni disciplinare, care pot varia, conform codului de conduită al Academiei, de la o simplă mustrare până la expulzare.

Scuze
Prima pedeapsă aplicată actorului a venit de pe rețelele de socializare, unde mulți au denunțat violența de care a dat dovadă. Cea mai puternică condamnare a venit din partea actorului și regizorului american Judd Apatow, într-un tweet pe care l-a șters ulterior, dar pe care Mia Farrow l-a preluat:

"Will Smith „ar fi putut să-l ucidă. Pur și simplu și-a pierdut controlul asupra furiei și violenței (...). Și-a pierdut mințile.”

Jucătorul de baschet Stephen Curry, starul celor de la Golden State Warriors din San Francisco, a spus că este „încă în stare de șoc, ca toți ceilalți”.

Pentru scriitoarea britanică Bernardine Evaristo, al cărei tată este nigerian, Will Smith a ratat ocazia de a da un exemplu, mai ales pentru afro-americani: când este „abia al cincilea negru în aproape 100 de ani care a câștigat un Oscar pentru un rol principal și primul în 16 ani, (el) recurge la violență în loc să folosească puterea cuvintelor pentru a-l învinge pe Chris Rock”, a denunțat ea pe Twitter.

„Și apoi îl invocă pe Dumnezeu și dragostea care l-ar fi făcut să facă asta”, a criticat ea în continuare.

Richard Williams, tatăl campioanelor de tenis Serena și Venus Williams, pe care Will Smith le interpretează în filmul său, a declarat prin vocea fiului său că „nu acceptă nicio violență împotriva nimănui”, potrivit televiziunii NBC.

De altfel, Will Smith și-a cerut scuze la Academia de Oscar duminică, spunând, în lacrimi, că „dragostea te face să faci lucruri nebunești”, condamnând în același timp „oamenii care nu te respectă”. Dar regizorul Rob Reiner a pus la îndoială sinceritatea scuzei, menționând că nu era îndreptată către Chris Rock însuși. Will Smith se poate considera „norocos că Chris nu depune plângere pentru agresiune”, scrie el.

Rapperul Sean „Diddy” Combs a asigurat duminică după ceremonie că cei doi bărbați s-ar fi împăcat. "Aceasta nu este o problemă. S-a terminat. Pot confirma asta”, a spus Diddy pentru site-ul people Page Six.

„Totul este în regulă”, a confirmat la scurt timp după Variety Will Smith însuși. Actorul a evitat sala de presă a premiilor Oscar după ce și-a primit trofeul.

Unele celebrități, însă, și-au oferit sprijinul lui Will Smith. Fostul cântăreț de la One Direction, Liam Payne, a reacționat: „Cred că orice ar fi făcut, avea dreptul să o facă”. Aleasa democrată din Massachusetts Ayanna Pressley, care suferă și ea de alopecie, i-a mulțumit într-un tweet de atunci șters.

„Felicitări tuturor soților care își apără soțiile cu alopecie în fața ignoranței și a insultelor de zi cu zi”, a scris ea.

Will Smith a fost apărat și de actrița Tiffany Haddish: „Asta ar trebui să facă soțul tău, nu? Să  e protejeze”, a spus ea pentru revista People.

Alte stiri din Film

Ultima oră