Wall Street Journal: Israelul refuză să elibereze deținuții care au legături cu Hamas în schimbul ostaticilor

20 Noi 2023
Wall Street Journal: Israelul refuză să elibereze deținuții care au legături cu Hamas în schimbul ostaticilor

Israelul și Hamas se apropie de un acord negociat la nivel internațional pentru a întrerupe luptele și a elibera unii dintre cei aproximativ 240 de ostatici luați de gruparea militantă, au declarat oficialii apropiați de discuții, scrie Wall Street Journal

Discuțiile despre ostatici, intermediate de Egipt, Qatar și SUA, depășesc câteva săptămâni și s-ar putea întrerupe din nou. Dar ele reprezintă cel mai activ canal de diplomație de la atacurile Hamas din 7 octombrie și de la lansarea unei campanii militare israeliene care a provocat peste 13.000 de morți, mai mult de jumătate dintre ei femei și copii, potrivit autorităților sanitare din Fâșia Gaza, condusă de Hamas.

O eliberare de ostatici ar ușura presiunea internă în Israel, în timp ce o pauză de luptă ar putea răci controlul internațional asupra unei invazii despre care ONU a spus duminică că a lăsat cel mai mare spital din Gaza o „zonă de moarte”.

Conform unei propuneri aflate în discuție duminică, Hamas va elibera un număr de femei și copii răpiți în timpul atacurilor din 7 octombrie pentru aproximativ același număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene, au declarat oficiali egipteni apropiați de discuții. Israelul și Hamas încă nu sunt de acord cu privire la cât de mult ar trebui să dureze pauza în lupte, au spus oficialii.

Într-un scenariu care implică o pauză de cinci zile, Hamas ar elibera 50 de femei și copii în prima zi, urmati de aproximativ 10 ostatici în fiecare zi următoare, au spus oficialii egipteni, Hamas garantând că mamele nu vor fi separate de copiii lor. Unele dintre schimburi vor avea loc la punctul de trecere Rafah dintre Egipt și Gaza, au spus acei oficiali.

Consilierul principal adjunct al SUA pentru securitate națională, Jonathan Finer, a declarat că cele două părți și-au redus punctele de diferență, deși el a avertizat că nu s-a încheiat încă un acord duminică.

„Credem că suntem mai apropiați decât am fost poate în orice moment de când aceste negocieri au început cu săptămâni în urmă”, a spus Finer pentru CNN.

Ambasadorul Israelului în SUA, Michael Herzog, a spus că discuțiile despre ostatici au devenit „foarte serioase” și că țara sa va fi de acord cu o pauză în lupta „pentru un număr semnificativ de ostatici”.

Premierul Qatar spune că au rămas doar provocări „minore” pentru acordul de captivitate Israel-Hamas

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, prim-ministrul Qatarului, care a jucat un rol cheie în discuțiile privind ostaticii, a spus că obstacolele rămase sunt „foarte minore”.

„Provocările cu care se confruntă acordul sunt doar practice și logistice”, a declarat șeicul al-Thani la o conferință de presă comună cu șeful pentru politică externă al Uniunii Europene, Josep Borrell, la Doha.

„Afacerea trece prin urcușuri și coborâșuri din când în când în ultimele săptămâni. Dar cred că știi că acum sunt mai încrezător că suntem suficient de aproape pentru a ajunge la o înțelegere care să-i aducă pe oameni înapoi în siguranță acasă.

Discuțiile despre ostatici au captat Israelul și au atras atenția internațională, deoarece zeci de prizonieri au dublă naționalitate, inclusiv nouă cetățeni americani. Hamas a eliberat patru ostatici, Israelul a salvat unul, iar armata israeliană a descoperit cadavrele a cel puțin doi alți în timpul invaziei.

Una dintre principalele complicații ale discuțiilor este incapacitatea Hamas de a da socoteală pentru fiecare dintre ostaticii fie deținut de grup, fie de alte facțiuni palestiniene din Gaza, au spus oficialii egipteni.

De asemenea, Israelul verifică „minuțios” lista numelor prizonierilor palestinieni pentru a se asigura că niciunul dintre cei eliberați nu are legătură cu Hamas, au spus oficialii.

Alte complicații includ obținerea unei formule care să permită intrarea constantă a cel puțin 150 de camioane de ajutor zilnic în Gaza - care includ combustibilul necesar pentru spitale - și Hamas care rezistă Israelului cu drone de supraveghere care zboară deasupra enclavei.

Vestea progresului negocierilor pentru ostatici a apărut în aceeași zi în care luptele dintre armata israeliană și militanții Hamas s-au intensificat în părțile de nord ale orașului Gaza pentru a doua zi. Trupele israeliene caută în prezent să-și extindă controlul asupra a ceea ce spun ei că este o fortăreață urbană cheie a aripii militare a Hamas, de la coasta spre est.

Alte stiri din Externe

Ultima oră