Vladimir Putin este „în stare foarte bună de sănătate”, spune directorul CIA

21 Iul 2022
Vladimir Putin este „în stare foarte bună de sănătate”, spune directorul CIA

În timp ce unele zvonuri spun că Putin este bolnav, directorul CIA a negat această informație. El a susținut că nu există nicio dovadă că liderul de la Kremlin ar fi suferit de vreo boală gravă, scrie TF1Info.

 De la începutul războiului din Ucraina pe 24 februarie, zvonurile și alte speculații au circulat cu privire la starea de formă a șefului Kremlinului. Unii au susținut că liderul suferea de cancer sau de o boală gravă și că zilele lui erau numărate. Declarații imposibil de verificat deoarce securitatea și cultura secretului sunt prezente în jurul lui Vladimir Putin.

Zvonuri pe care directorul CIA, însă, le-a considerat nefondate joi. Potrivit lui William Burns, nu există informații care să sugereze că liderul rus, care își va aniversa 70 de ani în acest an, este instabil sau are o sănătate precară. Șeful serviciilor de informații americane a adăugat în timpul Forumului de Securitate din Aspen, Colorado, că nu există dovezi care să ateste o posibilă boală a lui Vladimir Putin, care pare „prea sănătos” .

Restaurarea Rusiei ca mare putere

„Există o mulțime de zvonuri despre starea de sănătate a președintelui Putin și, din câte ne putem da seama, este foarte bună”, a declarat directorul CIA, potrivit BBC . Răspunzând râsetelor din sală, el a adăugat că aceasta nu a fost o judecată oficială a serviciilor de informații. William Burns, care a fost ambasador la Moscova, a spus că îl urmărește și a avut de-a face cu liderul rus de mai bine de două decenii. Vladimir Putin este „un mare fan al controlului, intimidării și răzbunării”, iar aceste caracteristici s-au întărit în ultimul deceniu pe măsură ce cercul său de consilieri s-a micșorat, a adăugat șeful CIA.

"Este convins că destinul său ca lider al Rusiei este de a restabili Rusia ca mare putere. El crede că cheia pentru a realiza acest lucru este recrearea unei sfere de influență în vecinătatea Rusiei și nu poate realiza acest lucru fără a controla Ucraina" , a estimat în cele din urmă șeful informațiilor americane.

„Provocarea pusă de Rusia va dura”

Comentariile sale le confirmă pe cele ale șefului Statului Major al Apărării britanic, amiralul Tony Radakin. Săptămâna trecută, a contestat zvonurile despre starea de sănătate a președintelui rus sau despre posibilitatea ca acesta să fie asasinat. „Cred că unele dintre comentariile despre el (Putin) nu este în stare bună de sănătate sau că el sfârșește prin a fi ucis, ei bine, cred că este o iluzie”, a declarat Tony la BBC vineri, Radakin într-un interviu difuzat duminică. 

„Ca profesioniști ai armatei, vedem un regim relativ stabil în Rusia, președintele Putin a reușit să înăbușe orice opoziție... și nimeni din frunte nu are motivația să-l provoace ”, a spus el. Potrivit acestuia, „provocarea pusă de Rusia va dura” potențial „zeci de ani în ceea ce privește amenințarea”, iar premierul care îl va succeda lui Boris Johnson, care a demisionat, va trebui să fie conștient de faptul că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru lume. 

Referitor la ofensiva condusă de Kremlin în Ucraina, șeful CIA, la rândul său, a spus că liderul rus a fost total orbit. „Putin crede cu adevărat în retorica lui”, a spus William Burns. 

L-am auzit spunând în privat de-a lungul anilor că Ucraina nu este o țară adevărată” . 

Statele Unite estimează că victimele rușilor au fost în jur de 15.000 de soldați uciși de la începutul conflictului în urmă cu cinci luni și aproximativ 45.000 de răniți. 

La rândul ei, armata britanică estimează că Rusia „și-a pierdut mai mult de 30% din eficacitatea în lupta terestră”. „Aceasta înseamnă că 50.000 de soldați ruși au murit sau au fost răniți în acest conflict, că aproape 1.700 de tancuri rusești au fost distruse, că aproape 4.000 de vehicule blindate aparținând Rusiei au fost distruse”, a spus Tony Radakin.

Alte stiri din Externe

Ultima oră