Ursula von der Leyen vs Thierry Breton: între „regina Europei” și ambițiosul comisar, o rivalitate devenită ură

16 Sep 2024
Ursula von der Leyen vs Thierry Breton: între „regina Europei” și ambițiosul comisar, o rivalitate devenită ură

Lovituri sub centură, critică publică, certuri în privat: de cinci ani, cei doi lideri au relații execrabile, scrie Le Figaro

Este unul dintre acele momente care nu pot trece neobservate. Pe 18 iulie 2024 Parlamentul de la Strasbourg era plin. Deputații nou aleși tocmai s-au instalat. Ei trebuie să dea acum undă verde lui Ursula von der Leyen, candidatul PPE pentru un al doilea mandat de cinci ani la șefia Comisiei. Fostul ministru german al Apărării, care face campanie de luni de zile, trebuie să obțină o majoritate. Și nu e ușor, în timp ce greutatea extremei drepte în hemiciclu a crescut.

Campania a fost dură. Mulți și-ar dori s-o vadă poticnind, inclusiv un anume Thierry Breton . Ea nu pare să știe la ce să se aștepte când își ia locul în hemiciclu pentru a auzi rezultatele voturilor. Când el cade -  ea este aleasă fără triumf  - se formează o lungă coadă în fața președintelui ales. O felicită, o sărută ca pe icoană, i se ofera flori. În primul rând, liderii PPE, familia politică din care face parte, cu care relațiile nu sunt întotdeauna bune. Apoi liderii și europarlamentarii celorlalte grupuri parlamentare, în special social-democrații și verzii, cu care președintele se înțelege atât de bine. Și, desigur, comisarii europeni sunt de așteptat să fie reînnoiți în câteva luni.

Ea lucrează într-un cerc restrâns

„VDL”, cea pe care site-ul Politico a botezat-o regina Europei , este în culmea fericirii. Comisarul francez Thierry Breton, deja numit din nou de Emmanuel Macron, nu are de ales decât să facă ca toți colegii săi. Prin urmare, la rândul său, o felicită pe președintele ales. Viitorul său la Comisie depinde de cea care, nereușind să dețină controlul asupra candidaților la posturile de comisari, propuși de statele membre, distribuie portofoliile. Ai văzut că și Breton a venit să o felicite?", repeta multi observatori iar si iar. Acest moment rar de armonie nu scapă nimănui, relațiile dintre cei doi au fost execrabile în ultimii cinci ani.

Lovituri sub centură, critică publică, certuri în privat.. Nu știu exact de la ce a început. Dar a fost în 2021, când Thierry Breton a fost desemnat să reamintească producătorilor vaccinurile care nu soseau în Europa , spune o sursă europeană. Cred că nu există cu adevărat un motiv anume. Este o chestiune de caracter." mărturisește un altul.  De fapt, nu erau meniti să se înțeleagă. Ca să zic așa, incompatibili. Este atât de simplu.

„VDL”, în fruntea uneia dintre cele mai puternice instituții din lume, este un președinte singuratic. Ea nu vrea să vadă niciun cap ieșit afară în colegiul comisarilor. Lucrează într-un cerc restrâns, cu o mână de colaboratori aleși pe sprânceana și foarte rar se întâlnește cu membri ai colegiului ei. Ea vrea să atragă lumina spre sine în momentele emblematice ale instituției, dar dispare când instituția este în furtună, împingându-și comisarii în prima linie. Nimic de-a face cu modul în care a lucrat predecesorul său  Jean-Claude Juncker, cu siguranță mai colegial și mai apropiat de echipa sa.

„Nu vă puteți imagina cum este ea , a oftat un comisar în urmă cu câțiva ani despre von der Leyen. Mulți se hotărâseră. Unii se plângeau, în special spaniolul Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE. Thierry Breton, la rândul său, nu s-a resemnat niciodată să fie tratat în acest fel, creând chiar și un mic club de comisari anti-VDL cu care lua masa în mod regulat. Nu se punea problema ca el sa nu existe. Când era la Bercy, responsabil de Finanțe, se certa deja cu Jean-François Copé, pe atunci ministrul bugetului, pe tema reținerii la sursă sau a declarației precompletate pentru a afla cine deține controlul și cine va face anunturi.

Evaluare substanțială

Spre deosebire de atâția alți comisari europeni destul de palizi, el intenționa să ocupe terenul atât împotriva danezei Margrethe Vestager , plasată deasupra, cât și față de președinte. Mai ales că avea un portofoliu substanțial (Piața Internă, Industrie și Apărare), cu control în plus asupra puternicelor direcții generale, acești câini de pază care oferă comisarilor de care depind un sprijin valoros în analiza preliminară a dosarelor sau care îi alertează atunci când apare o problemă. apare în Europa.

Recordul lui este impresionant. A pus în mișcare legislația privind  Big Tech , până la punctul de a înfrunta liberalii  Margrethe Vestager  și Elon Musk, a permis Europei să aibă vaccinuri împotriva Covid, punând presiune asupra grupurilor farmaceutice și asupra furnizorilor acestora, a stimulat industriile de apărare, a lansat Iris, o constelație de sateliti, a apărat energia nucleară dinți și unghii, etc. Bărbatul are și un simț al comunicării. Are arta de a ocupa terenul când toată lumea este în vacanță și Bruxelles doarme. Acest lucru este dovedit de avertismentele lui lui Elon Musk la mijlocul lunii august, de care Comisia s-a disociat apoi complet.

Cu timpul, s-a născut un fel de rivalitate între el și „VDL”, deși acesta din urmă a încercat mereu să intre în acest joc și din nou că și-a construit cariera fiind mereu „planul B”. Până când a uitat că el însuși urmărea deja un post de comisar în primăvara lui 2019, cu mult înainte ca Emmanuel Macron să o numească pe Sylvie Goulard, care urma să fie apoi demisă. Cât despre „VDL”, ea nu putea să ignore că francezului nu îi era teama – mai ales că nu se ferea sa o destabiliezeze.

Luare de poziție  

Thierry Breton a făcut astfel parte, alături de echipa sa, din agitatori în timpul controversatei numiri a americancei Fiona Scott Morton într-o funcție cheie în administrația Comisiei, cea de economist șef al Direcției Generale Concurență. Pe măsură ce Ursula s-a apropiat de a-și declara candidatura pentru un al doilea mandat, criticile comisarului au devenit mai puternice. Cei din jurul lui au multiplicat tweet-uri care îl vizau în mod explicit pe președintele instituției.

În ciuda calităților sale, Ursula von der Leyen este depășită de propriul ei partid

Thierry Breton, comisar european demisionar

Francezul a pus astfel public la îndoială etica președintelui după numirea, la sfârșitul lunii ianuarie, a unui emisar responsabil de întreprinderile mici și mijlocii. Postul i-a fost atribuit europarlamentarului german PPE Markus Pieper, cu câteva săptămâni înainte de un congres de la București la începutul lunii martie, în cadrul căruia acest partid european de centru-dreapta a susținut un al doilea mandat pentru președintele în funcție. Controversa s-a soldat cu un vot de neîncredere în Parlamentul European împotriva Ursulei der Leyen, în mijlocul campaniei pentru alegerile europene din iunie și,  în cele din urmă, la retragerea candidatului german .

Thierry Breton  a criticat și punctajul obținut de „VDL” în cadrul acestui congres care, este adevărat, nu a fost celebru, deși a fost un vot în cadrul propriei sale familii politice. „  În ciuda calităților sale, Ursula von der Leyen este depășită de propriul ei partid. Adevărata întrebare acum este  : „Este posibil să (re)încredințezi conducerea Europei PPE încă 5  ani, sau 25  de ani la rând ?” PPE însuși nu pare să creadă în candidatul său."

Comisarul francez a condus punctul acasă câteva zile mai târziu, într-un interviu cu Le Figaro . Am remarcat doar că pe  7 martie,  Ursula von der Leyen  a fost numită șefă a listei conservatoare a Partidului Popular European (PPE) pentru a conduce campania, fără a reuni o majoritate a partidului său" Potrivit multor interlocutori, aceste două poziții au marcat punctul de rupere. Dar „VDL”, fidela felului său de a face, a avut grijă de data aceasta să nu intre în confruntare. Plasându-se în mod deliberat deasupra comisarului francez și a colegiului său.

Alte stiri din Externe

Ultima oră