Ungaria, care acuza Ucraina, vecina ei, că împiedică tranzitul pe teritoriul său al petrolului rusesc destinatBudapestei, a cerut luni Uniunii Europene să intervină, alături de Slovacia și ea preocupată, scrie Le Monde.
Ungaria, fără acces la mare, beneficiază de o scutire de la embargoul petrolier european decretat după lansarea ofensivei de către Moscova și continuă să primească țiței rusesc prin conducta petrolieră Drujba, care aprovizionează și Republica Cehă și Slovacia.
Dar de câteva săptămâni Kievul a blocat livrările de la gigantul Lukoil, care furnizează „o treime din importurile de petrol din Ungaria” , potrivit șeful diplomației Peter Szijjarto. Această decizie este „inacceptabilă și de neînțeles” și „reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității energetice a Ungariei și Slovaciei ”, a declarat el presei după o întâlnire cu colegii săi la Bruxelles.
Dacă s-au luat „măsuri provizorii” , situația nu este sustenabilă „pe termen mediu și lung” , a avertizat ministrul. Prin urmare, cu Slovacia, Ungaria „a solicitat lansarea consultărilor” de către Comisia Europeană în termen de trei zile pentru a pune capăt a ceea ce Budapesta și Bratislava descriu drept „încălcare a acordului de asociere UE-Ucraina” .
Premierul slovac, Robert Fico, a criticat, de asemenea, în acest weekend înăsprirea sancțiunilor de către Kiev împotriva lui Lukoil, „un alt exemplu” în ochii săi de măsuri „absurde” care, mai ales, dăunează anumitor membri ai UE” . În lipsa unei înțelegeri pe cale amiabilă, ar putea fi înființat un tribunal de arbitraj.