Umbra lui George Soros și a rețelei sale de ONG-uri plutește din nou asupra Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Un parteneriat de lungă durată, consolidat de decenii de finanțare și strategii comune. Nimic nou sub soare: în 2017, Heritage Foundation, unul dintre principalele think tank-uri conservatoare americane, a denunțat faptul că Open Society Foundations (OSF) a devenit principalul instrument de implementare a ajutorului USAID încă din 2009. O acuzație gravă, dar care își găsește confirmarea în documentele oficiale, scrie în Le Diplomate Media Giuseppe Gagliano, Președintele Centro Studi Strategici Carlo De Cristoforis (Como, Italia). Membru al Comitetului CF2R al consilierilor științifici internaționali
În 1993, USAID a semnat un acord cu Soros Foundations Management Training Program pentru a forma treizeci de „profesionişti” din Bulgaria, Estonia, Polonia, România şi Slovacia. Apoi, la începutul anilor 2000, o serie de revoluții de culoare, din Caucaz până în Europa de Est, au văzut ONG-urile lui Soros și finanțarea masivă de la Washington în prim-plan. Deloc surprinzător, în 2003-2004, USAID și International Renaissance Foundation a lui Soros au lucrat mână în mănușă pentru a sprijini Revoluția Portocalie din Ucraina. O strânsă cooperare, care a valorat, doar pentru 2003, 54,7 milioane de dolari, la care s-au adăugat 34,11 milioane în 2004.
Același model s-a repetat în altă parte, cu nume diferite, dar cu aceeași orchestrație. În 2018, organizația juridică conservatoare Judicial Watch a dezvăluit că USAID a finanțat agenda globalistă a lui Soros în Guatemala. O investiție colosală: între 2015 și 2018, 100 de milioane de dolari au fost folosiți pentru susținerea mișcărilor și organizațiilor „societății civile” din America Latină. Același scenariu a avut loc și în Albania, unde în 2016 USAID a alocat 9 milioane de dolari unui proiect supravegheat de East West Management Institute, o altă organizație afiliată Soros.
Dar problema nu este doar în trecut. Trebuie doar să ne uităm la prezent pentru a înțelege că mașina încă funcționează la viteză maximă. În 2024, președintele Joe Biden a cerut un buget de aproape 30 de miliarde de dolari pentru USAID pentru anul fiscal 2025. O sumă astronomică, din care o parte substanțială va continua să alimenteze ONG-urile și programele inspirate de agenda Soros.
Contraatacuri Trump: înghețarea finanțării USAID
Nu toată lumea a acceptat această alianță USAID-Soros fără plângere. Administrația Donald Trump, între 2017 și 2021, încercase să pună capăt acestei mașini de finanțare a interferențelor globale. Nu din ideologie pură, ci din necesitate politică: să reducă rolul Statelor Unite ca sponsor al revoluțiilor de culoare, amestecului în state suverane și operațiunilor de destabilizare deghizate în ajutor umanitar.
Un prim semnal puternic a venit în 2017, când senatorii republicani, printre care Mike Lee și Ted Cruz, au cerut oficial Departamentului de Stat să explice rolul USAID în finanțarea mișcărilor politice legate de Soros în țări precum Macedonia, Albania și Guatemala. Bănuiala? Agenția federală, sub pretextul „promovării democrației”, ar folosi fonduri publice pentru a finanța forțele politice de stânga și grupurile radicale, cu scopul de a influența echilibrele locale.
În 2018, sub conducerea lui Mike Pompeo, Departamentul de Stat a lansat o revizuire internă a finanțării pentru USAID și partenerii săi. În vizor: finanțarea ONG-urilor din America Latină și Balcani, în special cele legate de Soros. Judicial Watch, prin documente obținute prin Legea privind libertatea informației, dezvăluie că USAID a cheltuit milioane de dolari pentru a sprijini activiștii de stânga din Guatemala, cu scopul de a împinge politici progresiste și de a submina guvernul conservator în vigoare.
În 2019, o nouă ofensivă: Trump a redus drastic finanțarea programelor de „promovare a democrației” în Europa de Est. Pe scurt, mai puțini bani pentru proiecte care, sub pretextul democratizării, au servit de fapt ca instrumente de ingerință politică. Logica este simplă: Statele Unite nu ar trebui să mai folosească dolarii contribuabililor pentru a alimenta mișcările politice străine, mai ales atunci când acestea se opun guvernelor alese democratic.
Lovitura finală a venit în 2020, când Trump l-a vizat direct pe Soros. După ani de tensiune, administrația sa încearcă să blocheze accesul Fundațiilor pentru Societatea Deschisă la fondurile federale. O bătălie dificilă, având în vedere legăturile strânse dintre USAID, Departamentul de Stat și OSF-ul lui Soros. Dar mesajul este clar: epoca în care Soros și aliații săi puteau conta pe finanțare publică nestingherită se apropie de sfârșit.
2025: Trump se întoarce și lovește puternic
Problema? Sosirea lui Joe Biden la Casa Albă în 2021 inversează complet tendința. La preluarea mandatului, noul președinte a restabilit o mare parte din fondurile tăiate de Trump și a relansat programele de „promovare a democrației”. În 2024, Biden solicită un buget de aproape 30 de miliarde de dolari pentru USAID, din care o parte semnificativă continuă să fie transferată către ONG-urile afiliate Soros.
Dar revenirea lui Trump în 2025 schimbă din nou situația. În primele săptămâni de mandat, el a semnat un decret de înghețare a finanțării USAID pe o perioadă de 90 de zile, punând astfel imediat capăt subvențiilor destinate ONG-urilor internaționale. Secretarul de stat Marco Rubio preia administrația interimară a agenției, supervizând un plan de reducere drastică a operațiunilor USAID.
Scopul este clar: reducerea rolului USAID în interferența politică globală și reorientarea fondurilor publice asupra intereselor directe ale SUA. Având în vedere acest lucru, administrația Trump explorează chiar și posibilitatea integrării USAID în Departamentul de Stat, o mișcare care ar provoca o restructurare majoră a ajutorului extern american.
Dacă acest proiect reușește, ar fi un punct de cotitură istoric: USAID, după decenii de finanțare masivă a ONG-urilor și operațiunilor soft power, ar înceta să mai fie un jucător cheie în rețeaua globalistă.
Un model în criză
Dezmembrarea treptată a USAID sub Trump reprezintă o ruptură majoră cu politica externă tradițională americană. S-a terminat cu programele majore de soft power sponsorizate de Washington și pilotate de ONG-uri globaliste. America sub Trump nu mai vrea să fie „bancherul” democrației globale, ci un actor pragmatic care negociază direct cu guvernele suverane.
În această nouă logică, ONG-uri precum cele ale lui Soros își văd influența diminuată, în timp ce Statele Unite își reorientează strategia pe acorduri bilaterale și priorități economice directe.
Dar rămâne o întrebare: va fi durabilă această schimbare de direcție? Sau o viitoare inversare politică va aduce Washingtonul la fostul său rol de finanțator al revoluțiilor globale? Doar restul mandatului lui Trump va spune.