Ucraina este deschisă la concesii privind drepturile minorităților și va începe discuții cu Ungaria și România

12 Sep 2023
Ucraina este deschisă la concesii privind drepturile minorităților și va începe discuții cu Ungaria și România

Vicepremierul ucrainean Olga Stefanishyna spune că minoritățile etnice trebuie să învețe ucraineană pentru a putea urmări oportunitățile în toată țara, scrie Financial Times

Ucraina este pregătită să facă modificări în legile sale privind drepturile minorităților pentru a debloca acordul UE la sfârșitul acestui an privind deschiderea discuțiilor de aderare, a declarat viceprim-ministrul său.

Olga Stefanishyna, care este responsabilă de eforturile Ucrainei de a adera la UE, a declarat pentru Financial Times. Kievul este pregătit să facă „modificări suplimentare” regulilor privind învățământul secundar în limbile minoritare, inclusiv în maghiară, atâta timp cât se atinge un echilibru cu predarea în Ucraineană.

Problema a devenit cel mai mare obstacol potențial în calea începerii negocierilor oficiale de aderare la UE cu Kiev. Liderii blocului urmează să decidă în decembrie dacă vor începe discuțiile, dar premierul Ungariei Viktor Orbán a amenințat în mod repetat că va pune veto asupra procesului în chestiunea drepturilor minorităților, acuzând Kievul de „Ungarofobie”.

Ucraina are zeci de minorități – provincia Zakarpattia din vestul Ucrainei găzduiește aproximativ 80.000 de etnici maghiari – iar protejarea drepturilor acestora este unul dintre cele șapte criterii de reformă cerute de UE înainte de a deschide discuțiile de aderare.

Oficialii ucraineni vor începe săptămâna aceasta discuții bilaterale cu Ungaria și România pentru a încerca să încheie un acord privind echilibrul dintre educația ucraineană și cea a limbii minoritare în școlile secundare.

„Vom modifica legislația privind minoritățile naționale și putem introduce amendamente suplimentare [în lege] dacă este necesar, dar trebuie să avem mai întâi negocieri [bilaterale]”, a spus Stefanishyna.

Totuși, viceprim-ministrul a spus că ucrainenii minorităților etnice trebuie să învețe suficient limba ucraineană, astfel încât să poată urma studii suplimentare sau oportunități de angajare în afara zonelor minoritare. Ea a spus că regulile actuale care au introdus mai multă predare obligatorie a limbii ucrainene funcționează bine: „S-a găsit un echilibru și funcționează. Deci chiar trebuie să evaluăm asta.”

Oficialii de la Kiev și Bruxelles se tem că Orban, un aliat al Moscovei, nu are niciun interes să găsească o soluție la problema educației și o va folosi drept scuză pentru a bloca începerea discuțiilor de aderare în decembrie.

Comisia de la Veneția, un organism consultativ de drept constituțional de pe lângă Consiliul Europei, a spus, de asemenea, că Ucraina ar trebui să protejeze drepturile lingvistice ale vorbitorilor de rusă. Stefanishyna și-a exprimat anterior încrederea că UE nu va întârzia începerea discuțiilor pe această problemă.

Comisia Europeană a declarat că Ucraina a îndeplinit pe deplin două dintre cele șapte criterii de referință pentru începerea discuțiilor – despre libertatea presei și reforma judiciară. Acesta va evalua progresul în ceea ce privește celelalte cinci - drepturi minorităților, reforme anticorupție, reguli împotriva spălării banilor, legi anti-oligarh și reforma curții constituționale - mai târziu în această toamnă.

Marți, președintele Volodymyr Zelensky a cerut parlamentului reintroducerea unui registru public obligatoriu al bunurilor care să acopere aproximativ 300.000 de funcționari. Registrul, creat în 2016, este privit de grupurile anticorupție și de FMI drept o protecție esențială împotriva averilor dobândite în mod ilicit. A fost suspendată anul trecut din motive de securitate după invazia pe scară largă a Rusiei.

Grupurile societății civile au cerut parlamentului reintroducerea declarațiilor obligatorii, cu excepții pentru serviciul militar.

Parlamentarii au acceptat la începutul acestei luni, dar au votat pentru a păstra registrul secret pentru încă un an, declanșând o furtună de critici. O petiție care cere un registru deschis a câștigat zeci de mii de semnături în câteva ore.

Zelensky a refuzat marți legea și a cerut parlamentului să adopte rapid o versiune modificată.

„Declarațiile trebuie să fie pe deplin dezvăluite. Chiar acum”, a spus el pe Telegram.

Stefanishyna a spus înainte de mișcarea lui Zelenskyy că o reluare imediată a declarației deschise de active „nu va lăsa loc pentru speculații și nu ar lăsa loc pentru subminarea angajamentului nostru” de a lupta împotriva corupției.

Alte stiri din Externe

Ultima oră