Pentru a combate acest lucru, UE a adoptat acum doi ani o nouă directivă privind tutunul care va intra în vigoare de vineri. Scopul acestei directive este de a face fumatul mai puțin atractiv, în special în rândul tinerilor.
Unul din patru europeni cu vârste între 15-24 fumează. Fumul de țigară conține peste 4000 de produse chimice, dintre care 250 sunt dăunătoare și 50 provoacă apariția cancerului.
Europa este “capitala” fumătorilor de pe glob. 28% dintre europeni fumează, în comparație cu doar 15% dintre africani, 19% dintre asiatici și 20% dintre locuitorii celor două Americi.
Lideri la fumat în UE sunt grecii, 38% din totalul populației, urmați de bulgari (35%) și croați (33%). La polul opus sunt suedezii (11%), urmați de finlandezi (19%) și maltezi (20%). Cu 27% fumători din totalul populației, România este la egalitate cu Germania, puțin deasupra mediei UE.
Noua directivă va intra în vigoare în statele membre vineri, 20 mai, și va conține norme mai stricte privind tutunul și alte produse similare. Țigările și tutunul pentru rulat țigări cu arome caracteristice vor fi interzise, pentru a-i împiedica pe tineri să se apuce de fumat.
De asemenea, industria tutunului trebuie să le prezinte statelor membre rapoarte detaliate ce conțin ingredientele folosite pentru produse, în special pentru țigări și tutunul pentru rulat țigarete.
Avertismentele privind sănătatea vor include poză și text si trebuie să acopere 65% din fața și spatele pachetelor de țigări și de tutun destinat rulării în țigarete. Anumite pachete mai mici sau ieftine vor fi eliminate pentru a le face inaccesibile tinerilor, iar produsele cu mesaje promoționale sau înșelătoare vor fi interzise.
Statele membre vor putea să interzică vânzarea pe internet a tutunului și a produselor similare. Țigările electronice vor fi reglementate, fie ca produse medicinale ce ajută la abandonarea fumatului, fie ca produse din tutun, dar cu o concentrație de nicotină care nu trebuie să depășească 20 mg/ml.
Producătorii sunt obligați să notifice noile produse din tutun înainte să le introducă pe piața din UE. Consumul de tutun este responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an în UE. Fumătorii au, de asemenea, probleme de sănătate (cancer, boli cardiovasculare și respiratorii), iar aproximativ jumătate dintre ei mor prematur (14 ani în medie).
„Oamenii din întreaga lume vor vedea schimbarea pachetelor de tutun, dispariția produselor din tutun înșelătoare și prezența avertismentelor de sănătate pe pachete. Aceste norme clare, împreună cu alte măsuri la nivel național, precum interzicerea fumatului în spațiile publice, ar trebui să împiedice industria tutunului de la recrutarea unei noi generații de tineri fumători în UE.
După ce marile companii de tutun au pierdut în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, statele membre care nu au transpus directiva trebuie să se grăbească în această privință”, a declarat europarlamentarul britanic Linda McAvan.