Tensiunile dintre Ucraina și Polonia din cauza cerealelor sugerează oboseala din cauza războiului

13 Aug 2023
Tensiunile dintre Ucraina și Polonia din cauza cerealelor sugerează oboseala din cauza războiului

De la începutul invaziei Rusiei, Polonia a fost printre cei mai mari susținători ai Ucrainei, oferind ajutor militar și economic, primind milioane de refugiați ucraineni, susținând poziția Kievului în forurile internaționale și transformându-și teritoriul în principalul canal pentru transporturile de arme occidentale îndreptate spre primele linii. Dar chiar și printre cei mai apropiați prieteni pot apărea certuri serioase, scrie WashingtonPost

Săptămâna trecută, oficialii polonezi și ucraineni s-au ciocnit deschis, după ce Marcin Przydacz, consilier pentru politică externă al președintelui polonez Andrzej Duda, a declarat că Ucraina ar trebui să „înceapă să aprecieze rolul pe care l-a jucat Polonia pentru Ucraina în ultimii luni și ani”. Remarcile sale au fost ca răspuns la o dispută tot mai mare dintre Kiev și Varșovia cu privire la exporturile de cereale ucrainene în Polonia, în care premierul ucrainean Denys Shmyhal a numit acțiunile Poloniei „neprietenoase și populiste”.

Conform unui acord negociat de Uniunea Europeană, Polonia și alte patru țări vecine au voie să interzică importurile de cereale din Ucraina pentru a-și proteja fermierii autohtoni, dar să permită cerealelor să traverseze teritoriul lor în alte țări. Acordul urmează să expire pe 15 septembrie, dar Przydacz și alți oficiali polonezi au cerut extinderea restricțiilor.

„Ucraina a primit cu adevărat mult sprijin din partea Poloniei”, a spus Przydacz într-un interviu acordat radioului polonez la sfârșitul lunii iulie. „Ceea ce este cel mai important astăzi este apărarea interesului fermierului polonez.”

Vânzările de cereale reprezintă o problemă acută, dacă nu chiar existențială, pentru Kiev, după ce Rusia a intensificat bombardarea portului Ucrainei la Marea Neagră luna trecută, tăind principalele rute de export către piețele globale.

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat pe ambasadorul polonez Bartosz Cichocki pentru discuții pe 1 august, după comentariile lui Przydacz. A doua zi, oficialii polonezi l-au chemat pe ambasadorul ucrainean Vasyl Zvarych pentru o discuție similară.

Relațiile cu Ucraina în acest moment „nu sunt cele mai bune”, a declarat adjunctul ministrului polonez de externe Pawel Jablonski la radioul polonez. Ucraina „nu ar trebui să-și atace aliații”, a adăugat el.

Comentariile lui Przydacz și vizitele între capitale nu par să reprezinte o amenințare pentru relațiile strânse ale Ucrainei cu Polonia, care datează de la începutul independenței Ucrainei.

Dar disputa a subliniat, de asemenea, actul de echilibru cu care se confruntă Ucraina în încercarea de a-și armoniza propriile nevoi stringente cu cele ale vecinilor și susținătorilor săi – aliați de care Kievul depinde acum pentru însăși existența sa – încercând totodată să minimizeze orice diferențe de opinie pe care le-ar putea exploata Moscova.

Tensiunea indică, de asemenea, epuizare și nervi uzați, pe măsură ce invazia rusă se apropie de cea de-a 18-a lună, lăsând unii observatori îngrijorați.

„Sunt îngrijorat de acest lucru pentru că, știți, istoria nu este dată, nu este predeterminată”, a spus Tymofiy Mylovanov, șeful Școlii de Economie din Kiev. „Acțiunile indivizilor, în special ale liderilor politici, contează – contează foarte mult”, a spus el. „Și cred că ar putea fi făcute greșeli, iar dacă se fac greșeli, ar exista o ruptură între Polonia și Ucraina.”

Până acum, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky și oficiali polonezi de rang înalt au reușit să înăbușe orice puncte de dispută între țările lor, inclusiv un incident de anul trecut când o rachetă antiaeriană ucraineană a aterizat se pare în Polonia, ucigând doi cetățeni polonezi.

Ca răspuns la disputa pentru cereale, Zelensky, scriind pe rețeaua de socializare cunoscută anterior sub numele de Twitter, a spus că „momentele politice” nu ar trebui să strice relațiile dintre cele două țări și că „emoțiile ar trebui să se răcească cu siguranță”.

El a subliniat, de asemenea, că Ucraina a apreciat foarte mult „sprijinul istoric al Poloniei, care împreună cu noi a devenit un adevărat scut al Europei”.

„Și nu poate exista o singură fisură în acest scut”, a adăugat el.

Există însă potențialul pentru câteva fisuri, având în vedere că Polonia controla cândva porțiuni mari din Ucraina, iar cele două țări împărtășesc o istorie complicată și uneori amară.

În iulie, Zelensky și Duda au marcat cea de-a 80-a aniversare a evenimentelor din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în care membrii unităților de insurgenți ucraineni, care luptau pentru a stabili un stat ucrainean independent, au lansat atacuri brutale asupra satelor poloneze din regiunea Volyn, acum în vestul Ucrainei, ucigând zeci de mii de polonezi.

Zelensky s-a alăturat lui Duda pentru o ceremonie religioasă în orașul Luțk din vestul Ucrainei pentru a comemora evenimentele – un gest de reconciliere care a fost foarte apreciat de oficialii polonezi.

Cu toate acestea, narațiunile populare din Polonia și Ucraina încă diferă foarte mult în ceea ce s-a întâmplat cu 80 de ani în urmă.

Polonezii numesc ceea ce s-a întâmplat „masacrul de la Volyn” și spun că a făcut parte dintr-un efort mai amplu al forțelor ucrainene de a curăța etnic polonezii din regiune. Naţionaliştii ucraineni spun că evenimentele au fost rezultatul unei lupte în curs între polonezi şi ucraineni la acea vreme.

Duda și Zelensky au scris împreună pe Twitter că onorează „toate victimele nevinovate” ale lui Volyn. Dar, într-o potențială reflectare a diviziunii dintre țările lor, Duda a scris într-un tweet separat că s-a alăturat lui Zelensky pentru „a aduce un omagiu polonezilor uciși”.

Evenimentele de la Volyn sunt semnificative pentru o minoritate mică, dar vocală, de grupuri naționaliste și de extremă dreapta din Polonia. Organele de știri ucrainene au raportat în iulie că fanii de la un meci de fotbal din orașul polonez Wroclaw au desfășurat pancarte pe care scriau „Ucrainenii au ucis copii în Volyn” și „80 de ani de tăcere rușinoasă pentru Volyn”.

„Există două probleme sensibile între Polonia și Ucraina. Prima este istoria și a fost o problemă veche de ani de zile”, a declarat Wojciech Kononczuk, directorul Centrului pentru Studii Orientale, finanțat de guvernul polonez. „Celălalt punct problematic este problema acestor cereale ucraineane”.

Având în vedere că fermierii reprezintă o bază de vot majoră pentru partidul care guvernează Legea și Justiția din Polonia, problema cerealelor a fost deosebit de controversată pentru guvernul polonez, care se confruntă cu alegeri în această toamnă.

Partidul de extremă dreapta Confederația a lansat, de asemenea, o campanie împotriva a ceea ce el descrie drept „Ucrainizarea Poloniei”. Cifrele sondajelor sugerează că partidul de extremă dreaptă ar putea ajunge să acționeze ca pârghie după alegerile de la mijlocul lunii octombrie, stârnind îngrijorarea că membrii săi ar putea încerca să reducă sprijinul Poloniei pentru Kiev.

Kononczuk a spus că au existat „niște pași și decizii emoționante” din partea oficialilor ucraineni și polonezi.

El a spus că citarea ambasadorului polonez la Kiev la Ministerul de Externe al Ucrainei a surprins la Varșovia, mai ales că Cichocki se numără printre câțiva ambasadori care au rămas la Kiev în timpul asediului rus și a fost unul dintre cei mai puternici susținători diplomatici ai Ucrainei.

Dar „simpatiile dintre polonezi și ucraineni sunt la un nivel fără precedent”, a spus Kononczuk, ajutat de „percepția comună a amenințărilor de securitate” reprezentate de Rusia.

Totuși, disputa cerealelor nu dispare.

Ministrul Agriculturii al Ucrainei, Mykola Solskyi, insistă că restricțiile asupra importurilor ucrainene în țările vecine trebuie ridicate cât mai curând posibil.

„Care vor fi consecințele dacă [fermierii ucraineni] nu vor supraviețui în acest an?” a întrebat Solskyi într-un interviu. Aceasta a fost „o situație extraordinară, chiar și în perioada electorală”, a spus el.

Uniunea Europeană a relaxat reglementările privind exporturile agricole ucrainene la începutul invaziei Rusiei, pentru a ajuta economia ucraineană, în care agricultura este un sector major. Exporturile de cereale către vecinii Ucrainei au crescut.

Cu toate acestea, ca răspuns la creșterea importurilor, precum și la o scădere a prețurilor cerealelor la nivel mondial, Uniunea Europeană a permis în luna mai Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei să blocheze vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui din Ucraina, permitându-le în același timp să tranziteze spre alte țări. Cu toate acestea, pentru producătorii din Ucraina, exportul pe uscat mai departe de țările vecine din Uniunea Europeană crește considerabil costurile de transport.

Solskyi a spus că crede că recenta decizie a Rusiei de a abandona un acord intermediat de Națiunile Unite care permitea transporturile de cereale din porturile Mării Negre a fost declanșată de decizia de a restricționa exporturile ucrainene în țările vecine, ceea ce a oferit Kremlinului un punct de presiune pe care să-l folosească pentru a restrânge economia ucraineană.

„Înțelegem cu toții că este cel mai profitabil pentru noi să mergem pe mare și cel mai convenabil pentru vecinii noștri”, a spus el. „Dar vecinii noștri ar trebui să înțeleagă că primul pas pentru noi pentru a călători pe mare este să ridicăm interdicțiile.”

Cu toate acestea, Solskyi a spus că nu este îngrijorat de tensiunile pe care disputa le-a creat cu Polonia, deoarece „nu există prieteni adevărați și parteneri adevărați fără discuții”.

„Uita-te la cei mai buni prieteni ai mei”, a spus el. „Dacă nu ne certăm o dată la două sau trei luni, atunci ceva lipsește.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră