Teamsters, puternicul sindicat american al șoferilor de camion nu susține nici un candidat la presedintie deoarece 58% dintre membrii îl susțin pe Trump

19 Sep 2024
Teamsters, puternicul sindicat american al șoferilor de camion nu susține nici un candidat la presedintie deoarece 58% dintre membrii îl susțin pe Trump

Partidul Democrat a putut conta de ani de zile pe sprijinul sindicatului "Teamsters" și este pentru prima dată din 1996 când sindicatul a ales să nu susțină niciun candidat, scrie Financial Times

International Brotherhood of Teamsters, puternicul sindicat american al șoferilor de camion, a anunțat miercuri că va renunța la sprijinul său oficial pentru unul dintre candidații la Casa Albă, acesta fiind un eșec pentru Kamala Harris .

Puternicul sindicat și-a anunțat decizia neașteptată după ce a raportat că un sondaj telefonic a constatat că 58% dintre membrii săi doreau să-l susțină pe fostul președinte republican – aproape de două ori numărul care o sustineau pe vicepreședintele Kamala Harris. Nu a fost clar ce cotă din cei 1,3 milioane de membri ai sindicatului, care includ șoferi UPS, lucrători de la căi ferate și asistente, au fost chestionați.

„Din păcate, niciunul dintre candidații majori nu a reușit să își asume angajamente serioase față de sindicatul nostru pentru a se asigura că interesele oamenilor care lucrează sunt întotdeauna puse înaintea marilor afaceri”, a declarat președintele sindicatului, Sean O'Brien, într-un comunicat. „Am căutat angajamente atât de la Trump, cât și de la Harris de a nu interveni în campaniile sindicale critice sau în industriile de bază ale Teamsters – și de a onora dreptul membrilor noștri la grevă – dar nu am reușit să ne asigurăm aceste angajamente.”

Alte sindicate importante, inclusiv United Auto Workers, United Steelworkers și Federația Americană a Profesorilor, au susținut-o pe Harris imediat după ce ea și-a lansat campania. În schimb, liderii Teamsters au optat pentru o serie neobișnuită de întâlniri tip mese rotunde cu candidații și sondaje interne, spunând că procesul va face activitățile politice ale grupului mai democratice. 

Este prima dată când sindicatul nu a sustinut un candidat în 28 de ani. Teamsters i-au susținut pe Joe Biden și Harris în 2020 și au susținut ultima dată un republican în 1988.

Decizia a venit la doar două zile după ce Harris a avut o întâlnire cu ușile închise cu conducerea sindicatului la Washington. Trump s-a întâlnit mai devreme cu liderii Teamsters în speranța de a obține o aprobare de înaltă calitate care ar putea câștiga mai mulți membri ai sindicatului, care sunt puternic concentrați în statele de câmp de luptă Pennsylvania, Michigan și Wisconsin.

Decizia Teamsters vine pe fondul îngrijorării democraților și a altor lideri sindicali cu privire la incursiunile pe care Trump le-a făcut printre alegătorii clasei muncitoare.

Liderii sindicali îl văd pe Trump ca pe un inamic al mișcării muncitorești, dar sondajele arată că membrii sindicali din rândul lor sunt mai deschiși față de fostul președinte decât au fost în 2020, când sondajul la ieșire din sondaj al NBC a arătat că l-au favorizat pe Biden față de Trump cu 16 procente.

Cel mai recent sondaj Financial Times-University of Michigan Ross School of Business a constatat că 45% dintre alegătorii înregistrați au spus că Harris reprezintă mai bine interesele membrilor de sindicat, în comparație cu 35% care au spus că Trump a făcut-o.

Procesul intern de aprobare al Teamsters a divizat sindicatul , unii membri criticând și decizia lui O'Brien de a vorbi la Convenția Națională Republicană din iulie, de a se întâlni cu Trump la proprietatea sa din Mar-a-Lago și de a face republicanilor prima donație importantă a sindicatului în două decenii.

John Palmer, vicepreședintele internațional al Teamsters, a declarat că consiliul executiv general a votat miercuri în mod covârșitor să nu aprobe, la sugestia lui O'Brien. Palmer a spus că doar el și alți doi membri ai consiliului au votat în favoarea vicepreședintelui.

Anunțul de miercuri a echivalat cu o „aprobare tacită” a lui Trump, a spus Palmer, care îl contestă pe O'Brien în alegerile pentru conducerea sindicatului din 2026.

Campania Trump și-a revendicat o victorie, Karoline Leavitt, secretarul său național de presă, declarând: „În timp ce consiliul executiv al Teamsters nu oferă nicio aprobare oficială, membrii harnici ai Teamsters au vorbit tare și clar – îl doresc pe președintele Trump înapoi în  Casa Alba!”

Lauren Hitt, un purtător de cuvânt al campaniei Harris, a declarat că vicepreședintele „a pășit literalmente pe linia de pichet și a stat puternic cu forța de muncă organizată pentru întreaga ei carieră”.

„Recordul sindical puternic al vicepreședintelui este motivul pentru care localnicii Teamsters din toată țara au susținut-o deja – alături de majoritatea covârșitoare a forței de muncă organizate”, a adăugat Hitt.

Casa Albă a refuzat să comenteze dacă sondajul Teamsters a fost un referendum asupra administrației, secretarul de presă Karine Jean-Pierre spunând doar că Biden și Harris „au luptat din greu pentru sindicate”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră