SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri: "Majoritatea națiunilor democratice au alegeri în timpul războiului"

01 Feb 2025
SUA vor ca Ucraina să organizeze alegeri: "Majoritatea națiunilor democratice au alegeri în timpul războiului"

Statele Unite vor ca Ucraina să organizeze alegeri, eventual până la sfârșitul anului, mai ales dacă Kievul poate ajunge la un armistițiu cu Rusia în lunile următoare, a declarat pentru Reuters înalt oficial al președintelui Donald Trump.

Keith Kellogg, trimisul special al lui Trump pentru Ucraina și Rusia, a declarat într-un interviu că alegerile prezidențiale și parlamentare din Ucraina, suspendate în timpul războiului cu Rusia, „trebuie făcute”.

„Majoritatea națiunilor democratice au alegeri în timpul războiului. Cred că este important să facă acest lucru”, a spus Kellogg. "Cred că este bine pentru democrație. Aceasta este frumusețea unei democrații solide, ai mai mult de o persoană care poate candida."

Trump și Kellogg au spus amândoi că lucrează la un plan pentru a negocia un acord în primele câteva luni ale noii administrații pentru a pune capăt războiului total care a izbucnit odată cu invazia  Rusiei în februarie 2022.

Ei au oferit puține detalii despre strategia lor de a pune capăt celui mai mortal conflict din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial și nici când ar putea dezvălui un astfel de plan.

Planul Trump este încă în evoluție și nu s-a luat nicio decizie politică, dar Kellogg și alți oficiali de la Casa Albă au discutat în ultimele zile despre împingerea Ucrainei să accepte alegeri ca parte a unui armistițiu inițial cu Rusia, au declarat surse americane apropiate  administrației Trump.

Oficialii Trump dezbat, de asemenea, dacă să facă eforturi pentru o încetare inițială a focului înainte de a încerca să negocieze un acord mai permanent, au spus sursele. Dacă ar avea loc alegerile prezidențiale în Ucraina, câștigătorul ar putea fi responsabil de negocierea unui pact pe termen mai lung cu Moscova, au spus oamenii.

Nu este clar cum ar fi primită o astfel de propunere la Kiev. Președintele Volodymyr Zelenski a spus că Ucraina ar putea organiza alegeri în acest an dacă luptele se încheie și există garanții de securitate puternice pentru a descuraja Rusia de la reînnoirea ostilităților.

Un consilier principal al Kievului și o sursă guvernamentală ucraineană au declarat că administrația Trump nu a cerut încă în mod oficial Ucrainei să organizeze alegeri prezidențiale până la sfârșitul anului.

Posibilă capcană?

Mandatul de cinci ani al lui Zelensky trebuia să se încheie în 2024, dar alegerile prezidențiale și parlamentare nu pot fi organizate conform legii marțiale, pe care Ucraina a impus-o în februarie 2022.

Washingtonul a ridică problema alegerilor cu înalți oficiali din biroul lui Zelenskiy în 2023 și 2024 în timpul administrației Biden, au declarat doi foști înalți oficiali americani.

Oficialii Departamentului de Stat și ai Casei Albe le-au spus omologilor ucraineni că alegerile sunt esențiale pentru respectarea normelor internaționale și democratice, au spus oficialii.

Oficialii de la Kiev au respins posibilitatea alegerilor în conversațiile cu Washingtonul din ultimele luni, spunându-le oficialilor Biden că organizarea de alegeri într-un moment atât de volatil din istoria Ucrainei ar diviza liderii ucraineni și ar putea invita campanii de influență a Rusiei, au spus cei doi foști oficiali americani.

Întrebat despre aceste declaratii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Nu avem aceste informații”.

Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a fost citat de agenția de știri Interfax pe 1 ianuarie. 27 spunând că contactele directe între Moscova și administrația Trump nu au fost încă în curs. Ministerul rus de Externe spune că încă așteaptă ca SUA să aprobe noua alegere ca ambasador al Moscovei la Washington, post neocupat în prezent.

Putin a declarat public că nu crede că Zelensky este un lider legitim în absența unui mandat electoral reînnoit și că președintele ucrainean nu are dreptul legal de a semna documente obligatorii legate de un potențial acord de pace.

Potrivit liderului rus, însă, Zelensky ar putea participa la negocieri între timp, dar trebuie mai întâi să revoce un decret din 2022 pe care l-a semnat, care interzice discuțiile cu Rusia atâta timp cât Putin va fi la conducere.

Sursa guvernamentală ucraineană a spus că Putin folosește problema electorală ca o scuză falsă pentru a întrerupe negocierile viitoare.

„(El) întinde o capcană, susținând că, dacă Ucraina nu organizează alegeri, mai târziu poate ignora orice acord”, a spus sursa.

Cererea Rusiei?

Legislația ucraineană interzice în mod explicit organizarea de alegeri prezidențiale și parlamentare conform legii marțiale.

Fostul oficial occidental și-a exprimat îngrijorarea cu privire la impulsul SUA pentru alegeri, spunând că ridicarea legii marțiale ar putea permite soldaților mobilizați să părăsească armata, să declanșeze un exod al valutei forte și să determine un număr mare de bărbați în vârstă de recrutare să „plece peste graniță”.

De asemenea, ar putea aprinde instabilitatea politică, a spus sursa, pentru că l-ar defavoriza pe Zelensky, diluându-i puterea și influența și alimentând potențialii concurenți.

Dacă Trump îl presează pe Zelensky să fie de acord cu alegeri, Washingtonul ar juca în favoarea declarațiilor recente ale lui Putin care pune la îndoială legitimitatea liderului ucrainean, a spus fostul oficial occidental.

„După părerea mea, Trump reacționează la... feedback-ul rusesc”, a spus oficialul. „Rusia vrea să vadă sfârşitul lui Zelenskiy”.

Unii foști oficiali americani spun că sunt sceptici că se poate ajunge la un acord de pace în lunile următoare sau că alegerile vor avea loc în 2025, în special pentru că ambele părți par să fie în dezacord cu privire la modul de începere a negocierilor formale.

Kremlinul a spus în repetate rânduri că Putin este deschis la discuții fără condiții prealabile.

Dar William Taylor, un fost ambasador al SUA în Ucraina, a spus că Putin nu a arătat nicio pregătire pentru negocieri serioase.

Zelenskiy caută garanții de securitate americane și europene ca parte a oricărui acord, inclusiv desfășurarea unei forțe militare străine pe linia frontului pentru a se asigura că Rusia respectă orice armistițiu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră