"SUA trebuie să iasă din războiul din Ucraina", spune Trump

25 Sep 2024
"SUA trebuie să iasă din războiul din Ucraina", spune Trump

„Cred că Zelensky este cel mai mare vânzător din istorie”, a spus Trump la miting din Pennsylvania, adăugând că „pleacă întotdeauna din SUA cu 60 de miliarde de dolari”, scrie The Telegraph.

Donald Trump a susținut că președintele „vânzător” al Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu vrea ca el să câștige alegerile din SUA pentru că ar „încheia un acord” cu Rusia.

Candidatul republican a spus că dl Zelensky dorește ca Harris „să câștige aceste alegeri”, deoarece democrații au susținut pachete mari pentru a înarma Kievul în lupta sa continuă împotriva invaziei Rusiei .

„Cred că Zelensky este cel mai mare vânzător din istorie”, le-a spus Trump susținătorilor săi la un miting din Pennsylvania.

Afirmatia a fost făcută după vizita lui Zelensky la fabrică de muniții din Scranton, locul nașterii lui Joe Biden în nord-estul Pennsylvaniei.

Fabrica produce obuze de artilerie de 155 mm care sunt trimise în prima linie în Ucraina.

„De fiecare dată când vine în țară, pleacă cu 60 de miliarde de dolari”, a spus Trump. „Dar aș face-o altfel, voi găsi pacea”.

Congresul SUA a aprobat o finanțare de aproximativ 61 de miliarde de dolari pentru Kiev în aprilie, după ce a depășit luni de criză din partea republicanilor din linia dură aliniată cu Trump.

Trump a spus la mitingul său de luni că, dacă se va întoarce la Biroul Oval, „primul lucru pe care îl voi face este să-l sun pe Zelensky și să-l sun pe președintele Putin și o să spun: „Trebuie să faci o înțelegere, asta este o nebunie"

Trump a refuzat în mod repetat să spună dacă dorește ca Ucraina să învingă Rusia atunci când a fost presat în timpul dezbaterii prezidențiale împotriva Kamalei Harris, ceea ce l-a determinat pe vicepreședinte să susțină că Putin ar fi „așezat la Kiev chiar acum” dacă s-ar afla la Casa Albă.

Vizita lui Zelensky în Pennsylvania de duminică a fost văzută ca un impuls pentru Kamala Harris, care a vizat comunitatea polono-americană a statului, formată din 750.000 de oameni.

Statul Rust Belt și cele 19 voturi ale colegiului electoral s-ar putea dovedi critice pentru a decide cursa prezidențială din 5 noiembrie, iar sondajele sugerează că este în prezent pe marginea cuțitului.

Trump era programat să se întâlnească cu Andrzej Duda, președintele de dreapta al Poloniei, duminică în Pennsylvania, dar ulterior a fost anulat, din cauza unor preocupări de securitate.

Zelensky este programat să se întâlnească și cu Trump în zilele următoare, după ce a participat la Adunarea Generală a ONU de la New York și a vorbit cu Biden și cu Harris.

Se așteaptă ca el să-și dezvăluie „planul de victorie” Casei Albe și să solicite permisiunea de a folosi rachete furnizate de Occident pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei.

Fostul președinte nu a subliniat cum ar arăta planul său de pace propus, dar este probabil să necesite concesii teritoriale semnificative din partea Ucrainei.

Zelensky a pus la îndoială pretenția lui Trump de a fi capabil să pună capăt rapid războiului printr-o critică calificată la adresa candidatului republican înaintea vizitei sale în SUA.

„Sentimentul meu este că Trump nu știe cu adevărat cum să oprească războiul, chiar dacă ar putea crede că știe cum”, a spus el pentru New Yorker.

„Orice președinte sau vicepreședinte ridică această perspectivă, că încheierea războiului depinde de consolidarea status quo-ului, Ucraina pur și simplu renunțând la pământul său, ar trebui să fie responsabilă pentru potențiala declanșare a unui război global”, a spus el.

El a adăugat că a purtat conversații „pozitive” cu Trump, despre care a susținut că a promis că va continua să sprijine armata Ucrainei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră