Comisia Europeană (CE) consideră că Slovacia trebuie să respecte decizia privind repartizarea refugiaților prin cote obligatorii între statele Uniunii Europene, chiar dacă guvernul de la Bratislava a contestat-o la Curtea de Justiție a UE (CEJ), în opinia executivului comunitar aceasta contestație neimplicând suspendarea deciziei în așteptarea verdictului instanței, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al CE pe probleme de afaceri interne, Otve Ernst.
Decizia privind repartizarea migranților extracomunitari între statele membre ale UE a fost adoptată la Consiliul extraordinar Justiție și Afaceri Interne (JAI) din data de 22 septembrie, recurgându-se la un vot prin majoritate calificată pentru ca statele est-europene ce nu au agreat această inițiativă să nu o poată bloca. Cei 160.000 de refugiați — proveniți din Siria, Irak și Eritreea, migranții din aceste țări având o rată de acceptare a cererilor de azil în UE de peste 75% — vor fi redistribuiți prin statele blocului comunitar în următorii doi ani.
Premierul slovac, Robert Fico, a calificat atunci decizia Consiliului JAI drept un 'diktat' și a promis că, atât timp cât el va fi prim-ministru, Slovacia nu va primi refugiați, indiferent de consecințe, în condițiile în care mai mulți responsabili europeni, în special de la Berlin, au amenințat țările care nu acceptă aceste cote că le vor fi diminuate fondurile europene. "De asemenea, noi considerăm că acest caz reprezintă o încălcare a drepturilor parlamentelor naționale și a Parlamentului European", a mai spus el.
La Consiliul JAI din 22 septembrie au votat împotriva acestor cote Ungaria, Republica Cehă, Slovacia și România, iar Finlanda s-a abținut. Ungaria și Republica Cehă au anunțat de asemenea că vor contesta decizia la CEJ.