Rusofilii din Bulgaria l-au sărbătorit pe Vladimir Putin

25 Sep 2022
Rusofilii din Bulgaria l-au sărbătorit pe Vladimir Putin

Cântând Kalinka, ținând steaguri rusești și tricouri purtând imaginea lui Putin: războiul din Ucraina nu a zdruncinat convingerile rusofililor bulgari care s-au adunat duminică în centrul țării într-o atmosferă de sărbătoare, scrie RTBF.

În acest stat balcanic care a aderat la NATO în 2004 și la UE în 2007, mulți locuitori, nostalgici după regimul comunist, mai privesc încă spre Est.

Hristo Ganev, un șofer în vârstă de 60 de ani, a sosit la fața locului dis-de-dimineață. 

De la tarabele care vindeau tot felul de mărfuri rusești, de la șepci la căni de ceai, el și-a cumpărat un tricou cu un „Z” al ofensivei ucrainene, înfățișând desenul unui soldat înarmat până în dinți.

Fără Rusia, Bulgaria nu ar fi existat”, a spus el pentru AFP, referindu-se în special la războiul ruso-turc din 1877-1878, care a pus capăt cinci secole de dominație otomană.

Căsătorit cu o rusoaică pe care a cunoscut-o când lucra în Siberia la sfârșitul anilor 1980, acest bărbat impunător apără politicile președintelui Vladimir Putin, convins că „luptă cu nazismul ”. 

El chiar se declară „în favoarea unui război nuclear, dacă acesta este prețul de plătit pentru a se elibera de dominația americană”.

Să iubești Rusia ca pe o soră

Acest festival se ține de obicei pe malul lacului Koprinka. Însă anul acesta, primarul comunei, Galina Stoïanova, a refuzat să găzduiască evenimentul dat fiind contextul internațional.

Participanții s-au întâlnit la o jumătate de oră de mers cu mașina, într-un loc muntos cu vedere la orașul Kalofer.

Este singura adunare liberă din lume”, spune Nikolai Malinov, liderul unui partid care reunește rusofilii bulgari.

Lucrează la o asociație internațională, idee aprobată, potrivit lui, de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov pe care l-a cunoscut personal la începutul lunii septembrie la Moscova.

Acuzat în 2019 de spionaj pentru Moscova, domnul Malinov a fost decorat în același an cu Ordinul Prieteniei de către Vladimir Putin.

Pentru bulgari, a iubi Rusia este ca și cum ai iubi-o pe sora ta, pe mama ta”, a spus el duminică, în aplauzele mulțimii.

Printre cei mai tineri care au venit la miting, președintele unei formații de tineret comuniști, Gheorghi Ivanov, 17 ani, învelit într-un steag în cinstea lui Stalin.

Apreciez regimurile autoritare pentru că ele garantează unitatea fără a-ți face griji pentru minoritățile etnice și sexuale”, argumentează acest licean, neclintit de acuzațiile de crime de război presupuse comise de Moscova în Ucraina. 

Blocaj politic

Alături de el, Veneta, o septuagenară care nu a vrut să-și dea numele de familie, poartă un panou care apără „referendumurile” de anexare la Rusia desfășurate în patru regiuni ucrainene ... și dorește aceeași soartă Bulgariei.  

Cele două țări împărtășesc limbi apropiate, alfabetul chirilic și creștinismul ortodox. Iar sub dictatura comunistă, Sofia era considerată cel mai ferm aliat al Moscovei.

Aproape jumătate dintre bulgari încă cred că Rusia nu este responsabilă pentru situația actuală și mulți se opun livrării de arme la Kiev, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie.

Cu o săptămână înainte de noile alegeri legislative din această țară lovită de crize politice, oamenii regretă stabilitatea trecută.

Pentru Tatiana Ivanova, o rusoaică in vârstă de 66 de ani care locuiește in Bulgaria de 40 de ani, "este regretabil ca bulgarii, în mare parte rusofili, s-au lasat guvernați de o mână de pro-occidentali".

În vizorul său, fostul premier liberal Kiril Petkov, un pro-european convins. Câștigător al ultimului scrutin din noiembrie 2021, cabinetul său a fost răsturnat printr-o moțiune de cenzură în iunie.

Duminică, va încerca să revină la putere. Dar sarcina pare descurajantă: conservatorul Boïko Borissov, care a condus țara aproape continuu din 2009 până în aprilie 2021, este câștigător chiar dacă va avea dificultăți să formeze o coaliție, în opinia analiștilor.

După patru voturi într-un an și jumătate, ei prevăd deja o revenire la urne în lunile următoare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră