Rusia trebuie să fie „forțată” să facă „pace”, spune Zelensky la ONU

25 Sep 2024
Rusia trebuie să fie „forțată” să facă „pace”, spune Zelensky la ONU

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut marți Consiliului de Securitate al ONU să forțeze Rusia să încheie pace cu Kievul, denunțând în același timp Iranul și Coreea de Nord drept „ complici ” în războiul din țara sa, scrie RTBF

„ Rusia nu poate face pace decât forțată și exact asta trebuie făcut: forțați Rusia să facă pace”, a spus Zelensky în timpul unei sesiuni a Consiliului privind Ucraina, în marginea unei reuniuni „la nivel înalt a Statelor Unite Adunarea Generală a Națiunilor din New York.

Pe măsură ce ne apropiem de a treia iarnă din acest război, Rusia încearcă din nou să ne distrugă sistemul energetic. Se pregătesc să țintească centralele noastre nucleare, trei dintre ele avem dovezi”, a afirmat el.

Președintele ucrainean, aflat în Statele Unite de duminică seara, trebuie să prezinte, de asemenea, omologului său american Joe Biden și Congresului de la Washington detaliile „planului său de victorie” menit să pună capăt invaziei ruse a țării sale. 

Rusia nu are niciun motiv legitim – absolut niciunul – să facă din Iran și Coreea de Nord complici de facto în războiul său criminal din Europa, cu armele lor care ne ucid, ucid ucraineni”, a mai spus șeful statului ucrainean.

Cel puțin trei persoane au fost ucise marți și peste 30 au fost rănite într-un nou atac rusesc asupra unei zone rezidențiale din Kharkiv, al doilea oraș al Ucrainei lovit în mod regulat de lovituri, potrivit autorităților ucrainene.

În această sesiune a Consiliului de Securitate, șeful diplomației americane Antony Blinken a cerut comunității internaționale să acționeze pentru a denunța ajutorul militar de la Teheran și Phenian către Moscova.

Alte stiri din Externe

Ultima oră