Rusia încearcă să încetinească contraofensiva lovind un depozit de muniție

01 Mai 2023
Rusia încearcă să încetinească contraofensiva lovind un depozit de muniție

Ucraina a interceptat 15 din 18 rachete trimise de Moscova care a lansat lovituri menite aparent să împiedice planurile Kievului pentru o contraofensivă, scrie The Guardian.

Rachetele rusești au lovit depozite de muniție într-un centru feroviar din orașul ucrainean Pavlohrad, într-un efort aparent de a încetini pregătirile Kievului pentru mult așteptata sa contraofensivă care va începe în curând.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare a arătat detonări pe fondul unui incendiu semnificativ la locul atacului din cauza lansărilor de rachete peste noapte împotriva unui număr de orașe ucrainene de către bombardiere strategice ruși.

Pavlohrad a fost lovit de două ori în timpul nopții. Printre clădirile avariate sau distruse s-au numărat o zonă industrială, 19 blocuri de apartamente și 25 de case, potrivit Mykola Lukashuk, șeful consiliului regiunii Dnipro.

„Au fost și incendii. Serviciile de urgență sunt la lucru”, a adăugat Lukashuk.

Vladimir Rogov, un oficial din administrația susținută de Rusia a regiunii Zaporojia, a postat duminică imagini și videoclipuri cu incendiile din Pavlohrad și a spus că forțele ruse au lovit ținte militare acolo.

Rusia spune că unele lovituri recente sunt concepute pentru a împiedica planurile Kievului pentru o contraofensivă planificată de mult în est.

Dimensiunea incendiului de la Pavlohrad sugerează că Rusia ar fi lovit un important depozit de arme și vine după atacul recent al Ucrainei asupra unei instalații de depozitare a petrolului din Sevastopol, Crimeea.

Armata ucraineană a raportat că echipajele de apărare aeriană au distrus 15 din 18 rachete lansate de forțele ruse la primele ore ale dimineții de luni, cu sirenele raidurilor aeriene și bateriile de apărare aeriană audibile la Kiev și în toată țara.

„În jurul orei 2:30 (1130 GMT), invadatorii ruși au atacat Ucraina din avioane strategice de aviație”, se arată într-o postare de pe canalul Telegram a lui Valerii Zalujnyi, comandantul șef al forțelor armate ale Ucrainei.

Potrivit declarației lui Zalujnyi, lansările de rachete au implicat nouă avioane Tu-95 și două avioane Tu-160 care au fost detectate în aer înaintea atacului. Oficialii orașului Kiev au scris pe aplicația de mesagerie Telegram că toate rachetele îndreptate spre capitală au fost distruse.

„Potrivit (informațiilor preliminare), nu au fost înregistrate victime în rândul populației civile și nicio distrugere a instalațiilor sau infrastructurii rezidențiale”, a spus administrația orașului.

Sistemele de apărare aeriană au fost, de asemenea, chemate în acțiune pentru a proteja regiunea Kiev, care este o entitate administrativă separată de oraș, de rachetele rusești, au spus oficialii.
Presa ucraineană a raportat, de asemenea, explozii în regiunile Dnipropetrovsk și Sumi.

Cel mai recent val de atacuri, vine în momentul în care Moscova pare să-și intensifice loviturile cu rachete asupra orașelor ucrainene înainte de o contraofensivă ucraineană mult așteptată, despre care înalți oficiali ucraineni au sugerat că ar putea fi iminentă.

„Dacă într-un sens global, într-un mod procentual, suntem pregătiți, atunci întrebarea este pentru Statul Major, pentru comandament”, a declarat ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, în timpul unei conferințe de presă la Kiev, vineri.

„De îndată ce va exista voia lui Dumnezeu, vremea și decizia comandanților – o vom face.”

Vineri, 25 de persoane au murit în loviturile cu rachete rusești , inclusiv 23 într-un bloc de apartamente din orașul Uman.

Aproape toate cele 23 de victime ale atacului au murit când două rachete s-au izbit într-un bloc de apartamente din Uman. Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klymenko, a declarat că printre morți se numără șase copii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră