Rusia este pregătită să exporte gaze către UE prin rute care ocolesc Ucraina

29 Dec 2024
Rusia este pregătită să exporte gaze către UE prin rute care ocolesc Ucraina

Rusia este pregătită să furnizeze gaze naturale în Europa prin rute alternative care ocolesc Ucraina, a afirmat vicepremierul rus Alexander Novak pe 25 decembrie la televiziunea rusă controlată de stat, scrie KyivIndependent

Declarația vine după ce președintele Volodimir Zelensky a confirmat în timpul unei conferințe de presă din 19 decembrie că Ucraina nu va prelungi acordul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul său, care urmează să expire pe 31 decembrie.

„Nu ne vom angaja în extinderea tranzitului de gaz rusesc. Nu vom oferi Rusiei posibilitatea de a câștiga miliarde suplimentare din sângele nostru ”, a spus Zelensky.

În urma confirmării lui Zelensky, state membre ale UE precum Slovacia, Ungaria, Italia și Austria și-au exprimat îngrijorările, companiile lor energetice deținute de stat pledând în comun pentru continuarea tranzitului de gaze prin Ucraina.

Oficialii ruși par încrezători în dependența Europei de industria sa de gaze naturale. Abia la începutul acestui an UE a introdus în sfârșit primele sale sancțiuni împotriva industriei gazelor din Rusia, vizând în mod special gazul natural lichefiat (GNL).

„În ceea ce privește logistica, gazul rusesc este cel mai benefic, precum și în ceea ce privește prețul”, a susținut Novak, adăugând că europenii trebuie să plătească mai mult pentru gazul american pe fondul concurenței cu China.

La sfârșitul lunii august, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ar putea urmări rute alternative, inclusiv un hub planificat de gaze prin Turcia, dacă Kievul nu reușește să extindă acordul de tranzit.

În afară de ruta Ucraina, gazul rusesc este transportat prin conducta TurkStream, care traversează Marea Neagră. De asemenea, Rusia ar putea livra gaz natural lichefiat (GNL) în nave-cisternă.

Între timp, gazoductul Nord Stream de sub Marea Baltică, de la Rusia la Germania, nu a fost operațional de când a fost aruncat în aer în 2022.

Alte stiri din Externe

Ultima oră