„Războiul din Ucraina a provocat un milion de morți”, scrie Wall Street Journal

17 Sep 2024
„Războiul din Ucraina a provocat un milion de morți”, scrie Wall Street Journal

Numărul de ucraineni și ruși uciși sau răniți în războiul de 2 ani și jumătate a atins aproximativ un milion, un bilanț uluitor pe care două țări care se luptă cu scăderea populației dinainte de război o vor plăti în viitor, scrie Wall Street Journal

Determinarea numărului exact de morți și răniți în conflict a fost dificilă, Rusia și Ucraina refuzând să elibereze estimări oficiale sau, uneori, publicând cifre care nu sunt de încredere.

O estimare confidențială ucraineană de la începutul acestui an a estimat numărul trupelor ucrainene morți la 80.000 și al răniților la 400.000, potrivit unor persoane familiare cu problema. Estimările serviciilor de informații occidentale privind victimele rusești variază, unii afirmând că numărul morților este de aproape 200.000 și al răniților la aproximativ 400.000.

Pierderile cauzează probleme Rusiei , deoarece folosește valuri de soldați prost pregătiți pentru a încerca să avanseze în estul Ucrainei, încercând, de asemenea, să contracareze o recentă incursiune ucraineană în regiunea Kursk. Dar sunt mult mai dăunătoare pentru Ucraina, cu o populație mai mică, la un sfert din dimensiunea vecinului său.

Bilanțul ridicat – și în creștere rapidă – de ambele părți evidențiază ceea ce va fi un efect devastator pe termen lung pentru țările care se luptau cu scăderea populației înainte de război, în principal din cauza tulburărilor economice și a revoltelor sociale. Ele ilustrează, de asemenea, una dintre motivațiile președintelui rus Vladimir Putin din spatele lansării invaziei în 2022: creșterea populației Rusiei prin absorbția ucrainenilor. Invaziile Rusiei și capturarea teritoriului ucrainean în ultimul deceniu au făcut ca Ucraina să piardă cel puțin 10 milioane de oameni sub ocupație sau ca refugiați, potrivit estimărilor guvernamentale și demografilor. 

Putin a declarat de multă vreme abordarea declinului demografic cronic al Rusiei o prioritate, iar Kremlinul s-a angajat de atunci într-o campanie de rusificare a teritoriilor ocupate, inclusiv răpirea pe scară largă a copiilor și presiunea pe ucraineni pentru a obține cetățenia rusă. În regiunea Donbas ocupată, vânzarea proprietății și alte tranzacții necesită acum obținerea cetățeniei ruse.

Ucraina de astăzi a făcut odată parte din Imperiul Rus, iar Putin a spus în repetate rânduri că încearcă să readucă țara în acel stat. El neagă identitatea și statulitatea ucraineană și susține că ucrainenii, un popor creștin în mare parte slav și ortodox, fac de fapt parte din națiunea rusă. 

„Demografia este o prioritate pentru Putin și dorește să folosească Ucraina și oamenii săi pentru a consolida nucleul slav al Rusiei”, a spus Ivan Krastev, politolog de origine bulgară și autor al unei cărți viitoare despre demografia europeană. „Dar pentru Ucraina, dilema este existențială: câți oameni poți pierde într-un război înainte de a-ți pierde viitorul?” 

Cea mai eficientă măsură a lui Putin pentru a spori populația Rusiei înainte de invazia la scară largă a fost anexarea Crimeei de la Ucraina în 2014, care a adăugat în Rusia aproximativ 2,4 milioane de oameni, potrivit lui Krastev, care și-a bazat estimările pe cel mai recent recensământ rus.

În timp ce Rusia a câștigat populație prin acapararea teritoriului, războiul a avut un efect devastator asupra demografiei sale interne și a pieței muncii. Peste 600.000 de ruși au fugit din țară de când a început invazia pe scară largă. Ei sunt în principal profesioniști mai tineri și cu mobilitate ascendentă, care și-au putut permite să se mute în țări străine și să înceapă o nouă viață. 

Rusia s-a bazat în mod tradițional pe migrația forței de muncă din Asia Centrală, dar războiul a redus, și în unele cazuri chiar a inversat fluxul de lucrători migranți. Acest lucru a exacerbat deficitul de forță de muncă în creștere în Rusia, deoarece Siberia și Orientul Îndepărtat se depopulează rapid. Experții legați de guvern au prezentat public ideea de a importa muncitori din Coreea de Nord.

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei au avut un efect catastrofal asupra populației vecinului său. Cel mai recent recensământ, din 2001, a înregistrat 48 de milioane de locuitori. La începutul anului 2022, înainte de invadarea Rusiei, aceasta a scăzut la 40 de milioane, inclusiv regiuni precum Crimeea pe care Rusia le-a ocupat în 2014, potrivit demografilor ucraineni și oficialilor guvernamentali. După ce peste șase milioane au fugit din Ucraina de la începutul războiului în februarie 2022, potrivit Organizației Națiunilor Unite, iar Rusia confiscând noi terenuri, populația totală de pe teritoriul controlat de Kiev a scăzut acum la între 25 și 27 de milioane, conform informațiilor anterioare ale guvernului ucrainean.

Oleksandr Gladun, cercetător la Institutul Ptoukha pentru Demografie, a dat estimări mai mari de 42 de milioane pentru populația de dinainte de război a întregii Ucraine și aproximativ 29 de milioane care trăiesc pe teritoriul controlat de guvern la începutul acestui an. Populația Ucrainei poate fi calculată doar la câțiva ani după încheierea războiului, când numărul de repatriați va fi clar, a spus el.

Efectul ar putea fi de durată. Pe lângă decesele militare, rata natalității din Ucraina s-a prăbușit și la cel mai scăzut nivel înregistrat: în prima jumătate a acestui an, au murit de trei ori mai mulți oameni decât s-au născut, potrivit datelor guvernamentale. În această perioadă au fost înregistrate aproximativ 250.000 de decese și peste 87.000 de nașteri, ceea ce reprezintă cu 9% mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor guvernamentale. În 2021, cu un an înainte de invazia la scară largă, au fost înregistrate peste 130.000 de nașteri.

Modul de război al Rusiei vizează, de asemenea, să facă Ucraina de nelocuit. Atacurile rusești cu rachete și drone au distrus părți mari din rețeaua energetică a Ucrainei, inclusiv centrale electrice, ceea ce ar putea determina mult mai mulți ucraineni să caute refugiu în afara țării în această iarnă, dacă ar duce la întreruperi majore de electricitate și căldură. 

Guvernul Ucrainei, ca și cel al Rusiei, își păstrează secrete victimele de război. Președintele Volodymyr Zelensky a declarat în februarie că aproximativ 31.000 de soldați au fost uciși până acum. Mai mulți foști oficiali politici și de securitate au spus că subestimarea a fost concepută în mare măsură pentru a calma societatea și pentru a ajuta la continuarea mobilizării noilor recruți atât de necesare. Un purtător de cuvânt al lui Zelensky a refuzat să comenteze.

Unul dintre motivele cheie pentru care Zelensky refuză să mobilizeze cohorta cheie de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 25 de ani - de obicei cea mai mare parte a oricărei forțe de luptă - este că majoritatea acestor oameni nu au avut încă copii, potrivit foștilor oficiali ucraineni. În cazul în care recruții din acea grupă de vârstă mor sau devin handicapati, perspectivele demografice viitoare s-ar diminua și mai mult, spun demografii ucraineni.

Prin urmare, Ucraina a rezistat apelurilor partenerilor occidentali de a arunca mai mulți bărbați în luptă și a implementat doar mobilizarea parțială. Vârsta medie a luptătorilor ucraineni este acum de peste 43 de ani, potrivit estimărilor oficialilor guvernamentali și militari. Kievul a recrutat un număr mic de condamnați și străini pentru a crește numărul.

Numărul morților civili rămâne necunoscut. Numai cucerirea de către Rusia a orașului-port Mariupol din sud-estul din 2022 a provocat peste 8.000 de vieți, potrivit estimărilor Human Rights Watch, o organizație neguvernamentală.

Alte stiri din Externe

Ultima oră