Putin: Contraofensiva ucraineană nu a avut succes până acum

16 Iul 2023
Putin: Contraofensiva ucraineană nu a avut succes până acum

Contraofensiva ucraineană „nu a avut succes”, a spus președintele rus Vladimir Putin în timpul unui interviu cu jurnalistul Pavel Zarubin, publicat duminică, scrie CNN

„Toate încercările inamicului de a sparge apărarea noastră, inclusiv prin utilizarea rezervelor strategice, au eșuat pe toată durata ofensivei. Inamicul nu are succes”, a spus Putin.
 „Trupele noastre s-au comportat eroic. În mod neașteptat pentru inamic, în unele zone (trupele ruse) ele însele intră în ofensivă, iau pozițiile cele mai avantajoase”, a spus el.

Putin a adăugat că Rusia are ocazia să studieze echipamentul militar al trupelor inamice și să vadă ce poate fi folosit de Moscova.

„Există o expresie precum inginerie inversă”, a spus el. „Dacă există o oportunitate de a privi înăuntru și de a vedea dacă există ceva care poate fi aplicat de noi – ei bine, de ce nu?”

Kievul spune că există progrese lente în contraofensivă: înalți oficiali și generali ucraineni continuă să descrie lupte dure și progrese limitate pe câmpul de luptă, în timp ce încearcă să alunge forțele ruse din țară și să schimbe cursul războiului.

La doar câteva zile după ce partenerii cheie ai Ucrainei s-au întâlnit la summitul NATO din Lituania, promițând legături de securitate și mai strânse  – deși fără a specifica niciun calendar pentru potențiala aderare a Ucrainei la alianță – Kievul insistă că nu se simte sub presiune pentru a obține rezultate rapide. 

Vorbind jurnaliştilor vineri la Kiev, după participarea sa la summitul NATO, şeful Biroului Preşedintelui Ucrainei, Andriy Yermak, a recunoscut că contraofensiva – văzută ca fiind în desfăşurare de la începutul lunii iunie – a fost „muncă grea”.

„Nu merge atât de repede; este lentă”, a spus el, adăugând că este important să li se spună ucrainenilor adevărul despre evoluțiile de pe teren.

Alte stiri din Externe

Ultima oră