Președintele brazilian spune că SUA ar trebui să înceteze să „încurajeze” războiul din Ucraina

16 Apr 2023
Președintele brazilian spune că SUA ar trebui să înceteze să „încurajeze” războiul din Ucraina

 Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat sâmbătă că Statele Unite ar trebui să înceteze „încurajarea” războiului din Ucraina, scrie CNN

„Statele Unite trebuie să înceteze să încurajeze războiul și să înceapă să vorbească despre pace; Uniunea Europeană trebuie să înceapă să vorbească despre pace, astfel încât să-i putem convinge pe Putin și Zelensky că pacea este în interesul tuturor și că războiul este interesant, deocamdată, doar pentru ei doi”, a declarat Lula reporterilor la Beijing .

Lula a dezvăluit, de asemenea, că în timpul discuțiilor sale cu liderul chinez Xi Jinping, aceștia au discutat despre formarea unui grup de lideri care gândesc la fel cu privire la Ucraina.

„Am o teorie pe care am apărat-o deja cu Macron, cu Olaf Scholz din Germania și cu Biden, iar ieri, am discutat pe larg cu Xi Jinping. Este necesar să se constituie un grup de țări dispuse să găsească o cale de a face pace”, a spus Lula.

SUA și UE au fost furnizori majori de arme și ajutor Ucrainei în urma invaziei Rusiei.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a exclus negocierile de pace atâta timp cât președintele rus Vladimir Putin rămâne la putere.

Lula s-a aflat vineri la Beijing pentru discuții cu Xi Jinping, în căutarea unei resetari în relația China-Brazilia, care a cunoscut momente tensionate sub fostul lider Jair Bolsonaro.

Dar dezvăluie și o distanță tot mai mare față de chestiunile geopolitice care preocupă Occidentul.

În timp ce invazia Ucrainei de către Rusia a dominat multe conversații diplomatice în Europa și la Washington, călătoria lui Lula în China se concentrează, în schimb, pe comerț, pe modul în care investițiile chineze pot ajuta economia Braziliei să revină pe drumul cel bun și pe universul potențial profitabil al creditelor de carbon.

La fel ca mulți lideri din țările cu venituri medii și în curs de dezvoltare, Lula a adoptat o politică de neintervenție asupra războiului din Ucraina, respingând eforturile conduse de președintele american Joe Biden de a uni comunitatea globală în opoziție cu invazia Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră