Fermierii polonezi presează guvernul să ceară Bruxelles-ului scutiri de la Green Deal. Ministrul polonez confirmă discuțiile Varșovia-Bruxelles, scrie European Conservative.
Varșovia negociază discret cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru acordarea de posibile scutiri fermierilor polonezi de la reglementările agricole oneroase ale UE. Acest zvon a fost confirmat adevărat duminica trecută, într-o declarație a ministrului adjunct de externe al Poloniei Andrzej Szejna (S&D).
În februarie, fermierii polonezi au lansat un nou val de proteste împotriva importurilor agricole ieftine din Ucraina și a reformelor de mediu, așa cum se subliniază în controversatul Green Deal al UE. (Polonia instituise deja o interdicție pentru mai multe produse ucrainene, inclusiv cereale.)
Ca parte a protestului lor, fermierii au blocat de atunci toate cele șase puncte de trecere a frontierei ucrainene-polone, împiedicând aproximativ 2.400 de camioane să se deplaseze, cu singura excepție fiind vehiculele care transportau mărfuri umanitare sau esențiale către Ucraina devastată de război. Până în prezent, nu există o soluție imediată pentru ruperea blocajului.
În acest scop, sunt în curs de desfășurare discuții informale cu UE. Szejna a declarat pentru Radio ZET că, pentru a calma furia și disperarea fermierilor, Polonia caută derogări de la reglementările UE cu privire la „tot ce este posibil, atât de la Green Deal, cât și de afluxul de produse [din Ucraina] care ar cauza o perturbare permanentă a piața uneia sau a majorității țărilor.”
„Dacă reușim să negociem cerințele Poloniei… aceasta va fi poziția comună a UE”, a spus Szejna, avertizând că, dacă UE va dura prea mult să adere la cerințele țării sale, perturbările la frontieră vor continua – de această dată inițiate. de către stat, și nu de fermieri.
„Vom introduce schimbări, vom introduce blocaje la frontieră, bariere și taxe vamale în mod unilateral”, a amenințat el.
Polonia și Ucraina urmează să țină discuții oficiale la Varșovia pe 28 martie. Încrezător că problema va fi rezolvată până atunci, Szejna a spus că până la momentul întâlnirii, „problema de la frontieră nu va mai exista”.
Discuțiile sunt în desfășurare la un summit agricol, care a avut loc joia trecută. Acesta a fost convocat de noul premier ales Donald Tusk, ca primul său set de discuții cu reprezentanții agriculturii poloneze. Majoritatea fermierilor prezenți au plecat neconvinși.
Solidaritatea Rurală (NSZZ RI „Solidarność”) – una dintre principalele organizații din spatele protestelor – a decis să părăsească întâlnirea după câteva minute, protestând împotriva faptului că părți ale mișcării, inclusiv fermierii care protestează la graniță, nici măcar nu au fost invitate la masă.
Premierul polonez a dat apoi asigurări că va convinge Bruxelles-ul să relaxeze cererile adresate Poloniei pentru îndeplinirea cerințelor legate de Green Deal. Cu toate acestea, fermierii, poate pe bună dreptate, rămân sceptici în ceea ce privește dacă guvernul lor este cu adevărat de partea lor și, în cele din urmă, nu îi vor vinde la Bruxelles.
Vorbind cu Euractiv Polonia , Andrzej Danielak de la Uniunea Poloneză a Crescătorilor și Producătorilor de Păsări de curte i-a acuzat pe politicienii țării sale că sunt „prea lenți și prea diplomatici în a-și exprima evaluările asupra situației”. Ei „probabil că nu simt durerea pe care o trăiesc fermierii care produc la prețuri mici și, în același timp, trebuie să-și ramburseze împrumuturile”, a conchis el.