Polonia ar putea începe să extrădeze bărbații ucraineni de vârstă militară la cererea Ucrainei

06 Sep 2023
Polonia ar putea începe să extrădeze bărbații ucraineni de vârstă militară la cererea Ucrainei

Parlamentul ucrainean sugerează că Kievul ar trebui să înceapă procedurile de extrădare pentru bărbații de vârstă militară care au evadat ilegal în Polonia și în alte țări UE datorită corupției, scrie Kyivpost.

În urma numeroaselor cazuri în care comisiile medicale militare ucrainene și alte birouri autorizate au acceptat mită pentru a emite în mod fraudulos certificate de scutire medicală pentru potențialii recruți, președintele Zelensky a ordonat o revizuire completă a tuturor certificatelor acordate de la începutul invaziei Rusiei.

La 1 septembrie, David Arachamia, liderul partidului lui Zelensky, Slujitorul Poporului, din Ucraina, a declarat că agențiile ucrainene de aplicare a legii ar trebui să ceară extrădarea bărbaților de vârstă militară care au părăsit ilegal Ucraina pentru a scăpa de mobilizare și a-i urmări penal.

Institutul de știri polonez Rzeczpospolitej a raportat, pe baza datelor furnizate de poliția de frontieră poloneză, că 2,87 milioane de adulți ucraineni au trecut în Polonia între 24 februarie 2022 și 31 august anul acesta. S-a estimat că aproximativ 80.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, care erau potențial eligibili pentru serviciul militar, au intrat în țară.

Un purtător de cuvânt al poliției de frontieră poloneză, lt. Anna Michalska, a spus că nu se știe câți au îndeplinit de fapt cerințele de scutire.

Ucraina are granițe cu cinci țări în care bărbații ucraineni au intrat: Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Moldova. Se teme că numărul celor care au fugit poate ajunge la zeci de mii.

Fedir Venislavsky, membru al Comitetului pentru Securitate Națională, Apărare și Informații al Ucrainei, a declarat că numărul celor care au evitat ilegal să meargă la război și s-au refugiat în străinătate este extrem de semnificativ. „Acești oameni ar putea fi mobilizați și ar putea crește rândurile forțelor noastre armate, întărindu-ne astfel apărarea și securitatea”.

Inspectorul Mariusz Ciarka, purtător de cuvânt al sediului poliției polonez, a indicat că au existat o serie de cazuri de persoane interceptate care încercau să treacă ilegal frontiera fără o scutire. Aceasta nu i-a inclus doar pe cei care „s-au eschivat de război", ci și pe polonezi care erau în curs de a facilita acțiunea.

În cazul celor care păreau să aibă o scutire și au traversat aparent legal, inspectorul a spus că este mai complicat. În aceste cazuri, ar fi necesar ca Ucraina să emită un mandat internațional de arestare pentru fiecare caz în parte. Detaliile vor fi introduse în Sistemul național de informații al poliției (KSIP) al Poloniei și partajate cu Interpol.

Dacă un ucrainean a fost oprit pentru ceva precum o infracțiune rutieră, KSIP ar semnala faptul și persoana ar fi reținută. Cu toate acestea, poliția nu a putut acționa în temeiul mandatului până când o instanță poloneză nu a aprobat extrădarea.

În iulie, Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) a acuzat deputatul Lyudmila Marchenko și asistentul ei de corupție pentru ca au cerut mită pentru acordarea unui permis de părăsire a Ucrainei, precum și pentru înregistrarea lui în sistemul Shlyakh, care permite bărbaților de vârstă militară să părăsească ţara.

Alte stiri din Externe

Ultima oră