Printr-un vot de 400 la 285 și 7 abțineri, deputații au respins propunerea Comisiei, precum și pe cea a Comisiei pentru comerț internațional, cerând respectarea obligatorie a certificării de către "toți importatorii Uniunii" din zone de conflict.
Importatorii UE de staniu, tantal, tungsten și aur pentru producerea bunurilor de consum trebuie să fie certificați de UE pentru a se asigura că nu alimentează conflictele și abuzurile la adresa drepturilor omului din zonele de conflict, spun deputații în poziția lor privind o propunere legislativă, adoptată miercuri cu 402 voturi la 118 și 171 abțineri.
Mai mult, companiile "din aval", adică cele 880 000 de companii UE potențial afectate, care utilizează staniu, tantal, tungsten și aur în producerea de bunuri de consum vor avea obligația de a informa despre măsurile pe care le iau pentru a identifica și a combate riscurile în lanțurile lor de aprovizionare cu respectivele minerale și metale.
Staniu, tantal, tungsten și aur sunt utilizate în multe produse de consum din UE, mai ales de industriile auto, electronice, aerospațiale, de ambalare, construcții, mașini industriale și echipamente, precum și pentru bijuterii. Viitoarea lege va afecta, posibil, 880 000 producători UE, majoritatea lor fiind companii mici sau mijlocii.
Standardele UE pentru ”diligențele necesare privind lanțul de aprovizionare” se vor baza pe recomandările din Ghidul OECD privind diligențele necesare, create pentru a ajuta companiile să respecte drepturile omului și să evite contribuția la conflicte prin achizițiile lor de minerale din zonele afectate de conflict sau de risc înalt.
Cerere pentru o certificare obligatorie
Întrucât topitoriile de metale și rafinăriile de aur sunt punctul final în care originea metalelor poate fi identificată efectiv, deputații merg mai departe de abordarea Comisiei care are în vedere o ”autocertificare” și cer topitoriilor și rafinăriilor să treacă printr-un audit obligatoriu, independent, al unei terțe părți care să verifice practicile lor privind ”diligențele necesare”.
Deputații au mai cerut Comisiei să acorde micro-afacerilor și companiilor mici și mijlocii care doresc să obțină certificarea, sprijin financiar prin intermediul programului COSME al UE (programul UE pentru competitivitate și întreprinderi mici și mijlocii).
Întărirea clauzei de revizuire
Parlamentul insistă, de asemenea, pe o monitorizare mai puternică a schemei, o revizuire urmând să aibă loc la doi ani de la aplicarea ei și apoi la fiecare trei ani (în loc de trei ani și șase ani, respectiv, așa cum propusese Comisia).
Acoperirea geografică
Regulamentul se aplică tuturor zonelor din lume de risc înalt și afectate de conflicte, dintre care Republica Democrată Congo și zona Marilor Lacuri sunt cele mai evidente exemple. Propunerea legislativă definește ”zonele afectate de conflict și cele de risc înalt” ca fiind cele care se află în situație de conflict armat, cu violență răspândită, colaps al infrastructurii civile, zone post-conflict fragile și zone cu guvernare și siguranță slabe sau inexistente, caracterizate de ”violări răspândite și sistematice ale drepturilor omului”.
Cu un vot de 343 la 331 și 9 abțineri, deputații au decis să nu închidă poziția în prima lectură și să înceapă discuțiile informale cu statele membre, pentru a agrea varianta finală a legii. (I.D)