Pagerele comandate de Hezbollah de la o firmă din Taiwan au fost modificate înainte de a ajunge în Liban pentru a introduce explozibil

18 Sep 2024
Pagerele comandate de Hezbollah de la o firmă din Taiwan au fost modificate înainte de a ajunge în Liban pentru a introduce explozibil

Israelul a introdus explozibil în pagerele vândute lui Hezbollah, spun oficialii citati de New York TimesCantități mici de exploziv au fost implantate în pagerele pe care Hezbollah le comandase de la o companie din Taiwan, potrivit oficialilor americani și altor oficiali informați cu privire la operațiune.

Israelul și-a desfășurat operațiunea împotriva Hezbollah marți ascunzând material exploziv într-un nou lot de pagere fabricate  în Taiwan si importate în Liban, potrivit oficialilor americani și alți oficiali informați despre operațiune.

Pagerele, pe care Hezbollah le comandase de la Gold Apollo din Taiwan, au fost modificate înainte de a ajunge în Liban, potrivit unor oficiali. Cele mai multe au fost modelul AP924 al companiei, deși alte trei modele Gold Apollo au fost, de asemenea, incluse în transport.

Materialul exploziv, de doar 20-30g, a fost implantat lângă baterie în fiecare pager, au spus doi dintre oficiali. A fost, de asemenea, încorporat un comutator care putea fi declanșat de la distanță pentru a detona explozivii.

La ora 15:30, în Liban, pagerele au primit un mesaj care părea să vină de la conducerea Hezbollah, au spus doi dintre oficiali. În schimb, mesajul a activat explozivul. Ministrul sănătăţii din Liban a declarat presei de stat că cel puţin nouă persoane au fost ucise şi peste 2.800 au fost rănite.

Experții independenți în securitate cibernetică care au studiat filmările atacurilor au spus că este clar că puterea și viteza exploziilor au fost cauzate de un tip de material exploziv.

„Aceste pagere au fost probabil modificate într-un fel pentru a provoca aceste tipuri de explozii – dimensiunea și puterea exploziei indică că nu a fost doar bateria”, a declarat Mikko Hypponen, specialist în cercetare la compania de software WithSecure și consilier în domeniul criminalității cibernetice la Europol. 

Keren Elazeri, un analist israelian de securitate cibernetică și cercetător la Universitatea din Tel Aviv, a declarat că atacurile au vizat Hezbollah acolo unde erau cei mai vulnerabili.

La începutul acestui an, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a limitat strict utilizarea telefoanelor mobile, pe care le considera din ce în ce mai vulnerabile la supravegherea israeliană, potrivit unor oficiali, precum și experți în securitate.

„Acest atac i-a lovit în călcâiul lui Ahile pentru că au scos un mijloc central de comunicare”, a spus doamna Elazeri. „Am văzut aceste tipuri de dispozitive, pagere, vizate înainte, dar nu într-un atac atât de sofisticat.”

Peste 3.000 de pagere au fost comandate de la compania Gold Apollo din Taiwan, au spus mai mulți dintre oficiali. Hezbollah a distribuit pagere membrilor lor în întregul Liban, unii ajungând la aliații Hezbollah din Iran și Siria. Atacul Israelului a afectat pagerele care erau pornite și care primeau mesaje.

Alte stiri din Externe

Ultima oră