Olanda solicită Uniunii Europene o derogare de la politica de imigratie a UE

19 Sep 2024
Olanda solicită Uniunii Europene o derogare de la politica de imigratie a UE

Liderul olandez de extremă dreapta Geert Wilders cere oficial Uniunii Europene o renunțare la dreptul la azil. Un anunț care vine la câteva zile după ce guvernul a prezentat cel mai dur program anti-imigrație din istoria țării, scrie RFI.

Aceasta este prioritatea coaliției dominată de partidul naționalist al lui Geert Wilders : reducerea riguroasă a imigrației. Guvernul olandez este hotărât să ia cele mai radicale măsuri văzute vreodată în Olanda: migranții fără acte vor fi returnați „imediat”, reîntregirea familiei va fi înăsprită, permisele de ședere permanente vor fi desființate și solicitanții de azil vor fi respinși dacă nu se prezintă la programare.

Pentru a face față a ceea ce coaliția numește „criză a azilului”, Geert Wilders vrea să se elibereze de regulile Uniunii Europene. Cel care, în urmă cu câțiva ani, dorea ca țara sa să părăsească UE, cere acum o derogare. Este posibil din punct de vedere tehnic, dar foarte complicat și poate dura ani de zile. Undă verde din celelalte 26 de țări ale UE este esențială.

Olanda primește un număr record de străini, au nevoie de ei pentru munca agricolă, de exemplu.

Hotarârea guvernului anti-imigrație ridică critici în cadrul coaliției, printre centriști. Dar nimic nu pare să-l împiedice pe Geert Wilders să-și implementeze programul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră