Oficialii americani spun în privat că luptele Israel-Hezbollah vor escalada

22 Sep 2024
Oficialii americani spun în privat că luptele Israel-Hezbollah vor escalada

Unii oficiali americani spun că diplomația ar putea funcționa în continuare pentru a reduce tensiunile dintre Hezbollah și Israel. Alții nu sunt atât de siguri, scrie Politico

Oficialii americani anticipează că luptele dintre Israel și Hezbollah vor crește semnificativ în zilele următoare, potențial declanșând un război total între cele două părți.

Oficialii americani au spus de mult timp că atât Israelul, cât și Hezbollah vor să evite războiul. Dar tensiunile sunt la cote maxime după atacurile consecutive ale Israelului asupra Hezbollah din Liban în această săptămână. Cea mai recentă analiză din interiorul administrației Biden este că va fi dificil pentru ambele părți să se întelega, potrivit a doi oficiali înalți americani.

Îngrijorările din ce în ce mai mari în interiorul administrației Biden apar după ce Israelul a detonat pagerele și talkie-walkie-urilr Hezbollah în această săptămână și a bombardat o clădire rezidențială din Beirut, ucigându-l pe comandantul Hezbollah Ibrahim Aqil.

Aceste ultime atacuri constituie salva de deschidere a unei campanii militare israeliene mai ample de degradare a capacităţilor de luptă ale Hezbollah în sudul Libanului, au spus oficialii. Și Washingtonul este în discuții cu Israelul și aliații săi regionali pentru a încerca să prevină o confruntare directă între cele două părți. 

Evaluările private contrastează cu mesajul oficial al administrației conform căruia diplomația poate încă preveni vărsările de sânge în continuare.

„Încă credem că există timp și spațiu pentru o soluție diplomatică”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională, John Kirby. „Credem că aceasta este cea mai bună cale de urmat. Războiul nu este inevitabil acolo sus, la linia albastră, și vom continua să facem tot ce putem pentru a încerca să-l prevenim.”

Un oficial a spus că atacurile ar putea continua în Liban, în special în Beirut, iar SUA se așteaptă să vadă o anumită formă de represalii din partea Hezbollah împotriva Israelului, potențial sub formă de atacuri cu drone.

De asemenea, se așteaptă ca luptele să includă asasinate țintite ale comandanților Hezbollah, lovituri împotriva depozitelor de arme Hezbollah și țintirea în continuare a infrastructurii de comunicații a Hezbollah, a declarat un al treilea oficial american.

Primii doi oficiali americani au spus că atacurile „tit-for-tat” nu vor declanșa o confruntare directă imediată la granița de nord a Israelului – unde ambele părți au făcut schimb de focuri din ce în ce mai mult începând cu 7 octombrie. Totuși, luptele din afara acelui conflict zona – în Liban și în Israel propriu-zis – este îngrijorătoare și nu va face decât să accentueze tensiunile.

Această gândire este în acord cu analiștii care spun că situația este într-un punct de rupere.

„Ambele părți cred că pot crește ritmul atacurilor și presiunii, menținându-l în continuare sub pragul unui război la scară largă”, a spus Firas Maksad de la Institutul din Orientul Mijlociu. „Dar în acest moment, nimic nu este garantat.”

Teama supremă a administrației Biden este un război regional complet care ar putea în cele din urmă să atragă Statele Unite, iar oficialii americani au făcut tot posibilul pentru a preveni un astfel de scenariu. Însă, în urma războiului Israel-Hamas, care a început pe 7 octombrie, guvernele și grupurile, de la regimul islamist al Iranului la Houthis din Yemen, au alimentat tensiuni în diferite momente.

Din 7 octombrie, oficialii americani s-au uitat la discursurile liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, ca un indiciu al apetitului grupului pentru război cu Israelul. Joi, Nasrallah a oferit ceea ce unii oficiali le descriu ca fiind cele mai puternice comentarii ale sale de până acum, spunând că atacurile israeliene cu pager și walkie-talkie ar putea echivala cu o „declarație de război”.

„Inamicul a depășit toate liniile roșii”, a spus el.

Oficialii israelieni au declarat, de asemenea, public că au intrat într-o nouă fază a războiului. Într-un videoclip pe X, ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a spus că „secvența acțiunilor militare va continua”.

Într-o oarecare măsură, administrația se chinuie înca sa determine exact cum se vor desfășura evenimentele din această săptămână în zilele următoare, potrivit unui al patrulea oficial american care lucrează pe problemele din Orientul Mijlociu. Israelul și Hezbollah au fost în prag de razboi de mai multe ori în ultimul an. De fiecare dată, prin presiuni diplomatice, SUA și ceilalți parteneri regionali au împiedicat dezlegarea conflictului.

Israelul a spus Washingtonului, în ciuda cererilor sale de a nu escalada luptele cu Hezbollah, că Israelul nu va aștepta să ia măsuri împotriva mandatarului Iranului, potrivit unei persoane familiarizate cu gândirea Israelului.

Cu discuțiile de încetare a focului blocate în Gaza, Israelul vrea să rezolve conflictul cu Hezbollah la granița sa de nord pentru a permite întoarcerea a mii de israelieni la casele lor.
„Totul este despre descurajare”, a spus persoana, adăugând că Israelul se concentrează pe împingerea Hezbollah-ului către o soluție diplomatică.

Negocierile din Gaza au fost blocate de săptămâni, deoarece atât Israelul, cât și Hamas l-au acuzat pe celălalt că nu a făcut suficient pentru a fi de acord cu termenii de pe masă. Luptele sporite dintre Israel și Hezbollah vor împiedica probabil ca discuțiile de încetare a focului din Gaza să continue în viitorul imediat.

Dar liderii Hezbollah au spus că singurul mod în care grupul va fi de acord să reducă violența cu Israelul este dacă se ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza.
Întrebat vineri de un reporter dacă crede că acordul de încetare a focului este atins, președintele Joe Biden a spus: „Dacă spun vreodată că nu este realist, atunci aș putea la fel de bine să plec. Multe lucruri nu par realiste până nu le terminăm. Trebuie să continuam.”

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră